x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piața imobiliară are un nou barometru

Piața imobiliară are un nou barometru

de Paul Barbu    |    09 Dec 2015   •   14:43
Piața imobiliară are un nou barometru

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România a lansat o platformă pentru evaluarea proprietăților imobiliare. Baza Imobiliară de Garanții (BIG) este destinată cu precădere băncilor. În curând va lansa și Baza de Informații Fiscale (BIF).

Baza de informații, adunate în cel de-al treilea trimestru din 2015, va oferi date statistice despre piața imobiliară autohtonă tuturor jucătorilor, de la vânzători până la BNR. „Baza de date a fost gândită ca un instrument de informare, dar și ca unul de prevenire a derapajelor având în vedere că ține sub control activitatea evaluatorilor în calcularea pentru garantarea împumuturilor”, a declarat Adrian Vascu, președinte ANEVAR. În schimb, BIF, care va fi lansată la începutul lui 2016, va cuprinde rapoartele evaluărilor în vederea impozitării proprietăților de către autorități. Într-o primă fază, ANEVAR a făcut circa 26.000 de evaluări de proprietăți, valoarea lor fiind de peste 4,1 miliarde de euro. Dintre acestea, aproape 1,18 miliarde de euro au fost realizate în zona rezidențială.
Aici, românii au cerut evaluări la apartamente cu o valoare totală de 633 de milioane de euro. Pe locul doi se află casele cu teren, valoarea lor fiind de 433 de milioane de euro.
 

×