x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Românii care vor să acceseze programul Noua Casă au tot mai puţine variante

Românii care vor să acceseze programul Noua Casă au tot mai puţine variante

de Redacția Jurnalul    |    08 Ian 2024   •   10:45
Românii care vor să acceseze programul Noua Casă au tot mai puţine variante

Românii în căutare de locuinţe prin programul Noua casă au tot mai puţine variante. Preţurile din ce în ce mai mari au redus tot mai mult oferta. Ce mai pot achiziţiona românii prin programul guvernamental?

Programul noua casă pune la dispoziție finanțare în lei pentru cumpărarea unei singure locuințe, iar sumele de care se pot bucura beneficiari ajung până la 119.000 euro.

"În ceea ce privește condițiile, ele rămân asemănătoare cu anii anteriori, în sensul că un aplicant trebuie să nu dețină o proprietate mai mare de 50mp utili, singur sau împreună cu co-aplicantul sau cu garantul și să nu fi cumpărat o proprietate prin programul noua casă", a declarat Oana Ivan, expert imobiliar.

Suma maximă a creditului disponibilă este de 66.500 euro pentru locuințele cu prețuri sub 70.000 euro, cu o cerință de avans de 5%. În cazul locuințelor cu prețuri cuprinse între 70.000 și 140.000 euro, se poate accesa un credit de până la 119.000 euro, asta cu o contribuție inițială de 15%. Așadar, cu un avans minim, cei mai mulți dintre români își cumpără garsoniere sau garsoniere duble.

70.000 pentru o garsonieră în București

În Capitală, de exemplu, bugetul de 70.000 euro îți permite achiziționare a unei garsoniere în zona de nord sau un apartament de două camere, însă cu o suprafață mai mică. Una dintre cele mai populare variante alese de către românii care vor să se încadreze în bugetul de 70.000 euro sunt garsonierele.

În Capitală, o garsonieră de aproximativ 40mp care să se încadreze în buget găsim, spre exemplu, în Sectorul 1, în zona Băneasa sau în zone precum Timpuri Noi, Vitan ori Titan.

Cu toate că Guvernul nu a dezvăluit încă sumele alocate pentru 2024 și nici condițiile exacte pentru obținerea creditelor garantate de stat, se așteaptă ca primele informații privind actualizările să vină în curând. Programul nou acasă 2024 include, de asemenea, procente diferite de garantare, în funcție de categoria de locuință dorită.

Condiţii pentru cei care vor să acceseze programul

Beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuinţe:

  • locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
  • locuinţe consolidate, destinate achiziţionării;
  • alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

procentul de garantare se aplică în funcţie de categoria de locuinţă.

×
Subiecte în articol: noua casa romani