x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Costa Concordia, un an mai târziu

Costa Concordia, un an mai târziu

03 Ian 2013   •   07:55
Costa Concordia, un an mai târziu
National Geographic: Dezastrul naufragiului, surprins de camerele video
”Astăzi, mai mult ca oricând, vrem să ne bucurăm de vieţile noastre din plin. Pentru că ştim mai bine decât oricine că totul se poate schimba într-o fracţiune de secundă.” - Bruno Bellini, pasager pe Costa Concordia

Pentru aproximativ 4000 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul navei de croazieră Costa Concordia, călătoria de vacanţă se transformă într-un adevărat coşmar în momentul în care o trosnitură puternică străbate nava în timpul servirii cinei. Luminile încep să pâlpâie. Nava începe să se încline. La început, nimeni nu ştie ce s-a petrecut. Echipajul informează pasagerii că a avut loc o pană de curent. În ciuda acestor anunţuri, devine tot mai clar că ceva grav s-a întâmplat. Cupluri aflate în luna de miere care se plimbaseră pe punţile superioare, familii cu copii mici care se distraseră în piscinele de pe navă... toţi se vedeau acum nevoiţi să găsească o modalitate de a se salva, în momentul în care haosul terifiant a pus stăpânire pe navă şi lupta pentru supravieţuire a început.

În acest program special de două ore, National Geographic Channel prezintă naufragiul navei Costa Concordia din perspectiva incredibilă a celor ce au fost implicaţi în accident. Având premiera în data 6 ianuarie, de la ora 21:00, Costa Concordia: Jurnal video oferă o relatare moment cu moment a dezastrului pe baza imaginilor surprinse pe camerele video personale sau pe camerele telefoanelor de pasageri şi membri ai echipajului. Un film captivant care surprinde încântarea şi entuziasmul iniţiale din timpul unei vacanţe transformate apoi în coşmar.

Apoi, din data de 13 ianuarie, de la ora 21:00 , Costa Concordia: Un an mai târziu asamblează indiciile obţinute din cutia neagră a navei, din mărturiile martorilor oculari, din înregistrările audio şi opiniile experţilor pentru a examina în detaliu tragedia, în contextul în care multe întrebări rămân încă fără răspuns.

Costa Concordia: Jurnal video prezintă latura umană a dezastrului petrecut pe 13 ianuarie 2012. Pe baza înregistrărilor video neprelucrate realizate de pasageri şi membri ai echipajului cu ajutorul telefoanelor mobile şi al camerelor video în timpul şederii lor pe Costa Concordia, documentarul analizează panica şi haosul care cuprinde nava în naufragiu. Află întreaga experienţă trăită de aceşti oameni, de la momentul în care au păşit la bordul navei ca turişti entuziasmaţi până la clipa în care au realizat că sunt pe o navă care se scufundă şi au început să se teamă pentru vieţile lor. Filmul cuprinde şi imaginile în infraroşu folosite de paza de coastă italiană pentru a lumina şi localiza oamenii în apele întunecate în timpul nenumăratelor misiuni de căutare şi salvare efectuate în acea noapte tragică.

Costa Concordia: Un an mai târziu examinează seria de evenimente care a condus la scufundarea navei de croazieră, precum şi planurile de a ranflua nava în cadrul uneia dintre cele mai costisitoare şi dificile  operaţiuni de salvare încercate vreodată. Costa Concordia era una dintre cele mai mari şi mai luxoase nave de croazieră construite vreodată. Deci, ce s-a întamplat? De ce s-a lovit nava de o stâncă? De ce nu a existat ordinul imediat de a abandona nava? Ce s-a întâmplat exact şi cine este vinovat rămâne în sarcina autorităţilor judecătoreşti să decidă, însă documentarul nostru analizează rapoartele, înregistrările audio şi mărturiile personale adunate până în prezent pentru a putea relata povestea acelei nopţi fatidice.

“Costa Concordia: Jurnal video”/Documentar/National Geographic/Premieră: duminică, 6 ianuarie, ora 21:00
“Costa Concordia: Un an mai târziu”/ Documentar/National Geographic/Premieră: duminică, 13 ianuarie, ora 21:00

×
Subiecte în articol: costa concordia