x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale: Mișcarea din piață a lui Warren Buffet care a zguduit sistemul

Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale: Mișcarea din piață a lui Warren Buffet care a zguduit sistemul

de Redacția Jurnalul    |    06 Aug 2024   •   00:40
Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale: Mișcarea din piață a lui Warren Buffet care a zguduit sistemul
Sursa foto: Hepta

ANALIZĂ XTB: Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale. Cele trei evenimente masive din piaţă care au speriat investitorii sunt prezentate de Ziarul Financiar.

Bursele internaţionale au fost „zguduite” peste noapte, iar scăderile masive au activat până şi sistemele automate de prevenire a panicii de pe piaţă, situaţia fiind, cel mai probabil, efect al deciziei miliardarului Warren Buffet de a vinde mare parte din acţiunile Apple pentru a aduna numerar, arată analiştii XTB.

Conglomeratul american Berkshire Hathaway, condus de legendarul investitor Warren Buffett, şi-a publicat rezultatele trimestriale în acest weekend. Rezultatele au fost tradiţional bune, dar au venit la pachet cu informaţii neaşteptate pentru piaţă. Prima este aceea potrivit căreia compania a redus semnificativ cea mai mare poziţie investiţională în Apple. Până recent, aceasta constituia aproximativ jumătate din portofoliul de investiţii al companiei.

De menţionat este că Buffett şi echipa sa au vândut peste 10% din acţiunile Apple în primul trimestru al acestui an. La acel moment, Buffett a declarat că, în opinia sa, Apple este încă cea mai bună afacere din lume - chiar mai bună decât American Express sau Coca-Cola. De asemenea, el a adăugat că se aşteaptă la creşterea taxelor în SUA, motiv pentru care vinde acţiuni.

Acum, în al doilea trimestru, Buffett a vândut aproximativ jumătate din restul poziţiei, astfel încât Apple va reprezenta acum aproximativ 20% din valoarea portofoliului, în timp ce Bank of America ocupă locul secund cu aproximativ jumătate din greutatea portofoliului Berkshire.

Acţiunile Apple sunt aproape de maximele istorice, în ciuda faptului că compania trece printr-o perioadă dificilă. În ultimele trimestre, Apple a stagnat, iar în domeniul AI probabil nu va avea performanţe remarcabile, explică analiştii XTB.

Buffett are 277 miliarde de dolari în numerar, pe care îi pune la muncă

Un alt aspect interesant al rezultatelor este că Berkshire Hathaway deţine o sumă record de numerar. Compania acumulează numerar de mult timp, iar acum valoarea a sărit la 277 miliarde, în principal datorită vânzării de acţiuni Apple.

Portofoliul de investiţii al Berkshire este, în prezent, la o valoare aproximativ egală, astfel încât compania are aproximativ jumătate din banii săi în acţiuni şi cealaltă jumătate în numerar.

O astfel de atitudine defensivă pe termen lung poate indica faptul că Buffett aşteaptă sosirea unei crize mai mari sau a unei corecţii, în care ar folosi aceşti bani pentru a cumpăra acţiuni la preţuri mai mici.

Pieţele de acţiuni au fost recent la maximele lor, iar Buffett însuşi a spus că nu vede multe oportunităţi pe piaţă şi că nu îl deranjează să deţină mai mult numerar.

Totuşi, Berkshire are majoritatea numerarului în obligaţiuni pe termen scurt ale SUA, care oferă un randament de aproximativ 4% pe an. Compania a câştigat aproximativ 2,5 miliarde de dolari din dobânzi doar în ultimul trimestru şi 1,5 miliarde de dolari din dividende.

Cu alte cuvinte, numerarul nu stă inactiv în cont, ci generează miliarde de dolari pentru companie în fiecare trimestru. În prezent, numerarul reprezintă aproximativ 32% din valoarea Berkshire, media pe termen lung fiind poate în jur de 25%. Din acest punct de vedere, volumul este de asemenea uşor peste medie, explică analiştii XTB.

Cum s-a produs „cutremurul” din piaţă după anunţul lui Buffet

Economia SUA a creat mult mai puţine locuri de muncă noi decât erau iniţial estimate, ceea ce a făcut ca rata şomajului să urce la 4,3% - cea mai mare valoare din octombrie 2021.

Astfel, investitorii s-au speriat că economia merge mai prost decât se aşteptau şi au început să se îngrijoreze că banca centrală a SUA va reduce ratele dobânzilor prea târziu şi că ţara va intra în recesiune. Vânzările masive de pe piaţa de acţiuni au început încă de vinerea trecută, urmate de informaţiile de sâmbătă despre vânzarea efectuată de Buffett.

Aşadar, vânzările de luni au fost, probabil, susţinute de Buffett. Indicii americani se slăbesc semnificativ, indicele S&P 500 scăzând cu aproximativ 3%, iar Nasdaq-ul tehnologic cu până la 5%. Cel mai probabil, vânzările nu au fost ajutate de reacţiile investitorilor la rezultatele trimestriale ale marilor companii tehnologice, care au fost în general bune, dar nu 100% convingătoare.

Acţiunile japoneze sunt şi mai afectate. Ele au scăzut cu aproximativ 6% vineri, iar luni au scăzut cu încă 13% - desigur, cifrele se schimbă de la un minut la altul. În Japonia, indicele a închis ziua în scădere cu 12,4%, cea mai mare scădere într-o singură zi din 1987.

Vânzările au fost atât de puternice, încât sistemele de suspendare a tranzacţionării pe piaţa de acţiuni au fost activate. Acţiunile japoneze erau la un nivel ridicat, provenind dintr-o creştere abruptă, iar scăderile au fost susţinute de aşteptările de reducere mai rapidă şi mai abruptă a ratei dobânzilor în SUA. Cursul de schimb dintre dolar şi yen, care a fost, de asemenea, foarte volatil în ultimele luni din cauza aşteptărilor incerte, joacă un rol semnificativ în această ecuaţie.

Companiile japoneze sunt puternic orientate spre export, iar fluctuaţiile cursului de schimb pot provoca probleme pentru companiile locale.

Criptomonedele s-au alăturat şi ele vânzărilor masive, Bitcoin scăzând brusc până la aproximativ 50.000 USD, mai arată analiştii XTB.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Warren Buffet cutremur burse