x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Băncile româneşti au 3,8 milioane de debitori

Băncile româneşti au 3,8 milioane de debitori

05 Mar 2013   •   11:45
Băncile româneşti au 3,8 milioane de debitori
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

În România există 3,8 milioane de persoane fizice debitori ai băncilor şi 17,1 milioane de depozite, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), informează agerpres.ro.

"Banii pentru creditare provin, în cea mai mare parte, nu de la acţionarii băncilor, ci de la deponenţi. Aşa funcţionează o bancă. O bancă strânge depozite şi acordă credite folosindu-se în mare măsură de aceşti bani din depozite. Ori pentru Banca Naţională este extrem de important să se asigure că banii care se iau credit sunt daţi înapoi nu pentru a-l ajuta pe acţionar, pentru că nu se dau înapoi acţionarilor, ci pentru a proteja depozitele pentru că din banii restituiţi se pot restitui depozitele", a precizat Olteanu.

Potrivit acestuia, obligaţia Băncii Naţionale este de a asigura stabilitatea sistemului astfel încât cei care depun bani la bancă să îi poată recupera în măsura în care banca poate recupera creditele acordate.

Rata creditelor neperformante se ridica la 18,23% la finele anului trecut, după ce la finele lui septembrie 2012 era de 17,34%, potrivit datelor publicate, recent, de Banca Naţională a României (BNR).

Totalul activelor nete din sistemul bancar se ridica la 365,9 miliarde lei, la finele anului, iar numărul de instituţii de credit era de 40, după ce la finele lunii septembrie era 41.

Raportul dintre credite acordate şi depozite atrase se ridica la finele anului la 120,12%, iar rata riscului de credit la 29,91%. Indicatorul de solvabilitate se ridica la 14,64%.  

×
Subiecte în articol: credit banca credit bnr depozite bancare