x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Standard and Poor's vrea să retrogradeze şase ţări din zona euro

Standard and Poor's vrea să retrogradeze şase ţări din zona euro

de Marina Constantinoiu    |    05 Dec 2011   •   21:00
Standard and Poor's vrea să retrogradeze şase ţări din zona euro

Agentia de evaluare financiara ame­ricana Standard and Poor’s (S&P) a anuntat luni ca a plasat 'sub su­pra­veghere negativa' notele de indatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Frantei, Luxemburgului si Olandei – sase tari notate cu 'AAA', cea mai buna nota posibila.

Dintre cele sase tari amenintate de S&P ca isi vor pierde nota 'AAA', Franta este singura pentru care agentia ia in considerare o reducere a ratingului cu doua trepte.

Aceste 'plasari sub supraveghere sunt motivate de convingerea noastra ca tensiunile sistemice din zona euro au crescut in ultimele saptamani pana la punctul in care se fac presiuni in scadere asupra gradului de sol­v­abilitate al zonei euro in ansamblul sau', scrie agentia. Agentia a anuntat marti ca a plasat sub supraveghere negativa nota Fondurilor europene de stabilitate financiara (FESF), ca o consecinta a deciziei de a plasa sub supraveghere principalele tari din zona euro. Franta si Germania sunt principalii furnizori ai FESF, care risca acum o reducere cu o treapta sau doua a ratingului.

Singurele tari din zona euro care nu sunt afectate de anunt sunt Grecia, al carei rating corespunde in prezent deficitului de plati, si Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de indatorare pe termen lung sub 'supraveghere negativa'.

Atunci cand o agentie de evaluare plaseaza o nota sub supraveghere negativa, inseamna ca ea considera de peste 50 la suta probabilitatea ca aceasta sa fie redusa in termen de trei luni.

×