x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici

Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici

06 Aug 2012   •   11:31
Isărescu: Leul a fost rezonabil, săracu', 2-3-4 procente la câte trăsnăi s-au spus pe aici

Deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Leul a fost rezonabil. A fost saracu', Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea - n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare 2-3 ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu.

El recunoaste insa ca Romania are o problema legata de faptul ca spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar daca nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finantat.

Oficialul BNR a explicat ca in momentul in care nu este finantat si nu exista capacitatea institutionala si nationala pentru a atrage fonduri comunitare pentru finantare, asa cum s-a construit si programul cu FMI si proiectia de crestere economica, acolo ramane un gol de finantare, care devine fundamental.

"Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastra si nici de mine, pana la punctul actual, v-am spus ca este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a completat Isarescu.

El a aratat ca decuplarea leului fata de tendinta regionala a inceput in lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicati. E vorba de legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizica iesiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabila, mai pesimista, legata si de Romania si de sistemul bancar din Romaania si de evolutia cursului din partea pietelor internationale", a conchis seful BNR.

Moneda nationala s-a apreciat puternic luni in prima parte a sesiunii interbancare, ca urmare a interventiei indirecte a BNR, potrivit dealerilor, astfel ca rata de referinta pentru euro a coborat cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, dupa ce vineri a atins un nivel record.

In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul si-a reluat joi deprecierea, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice. La inceputul lunii iulie s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Mediafax

×