În Bucureşti şi Ilfov circulă aproape 20% dintre maşinile din România, astfel că și accidentele sunt mai multe în aceste zone decât în restul ţării. Aceasta este explicaţia pentru tarifele de referinţă majorate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În Iaşi, de exemplu, asigurările sunt cu 70% mai ieftine decât în Bucureşti
"Bucureştiul, din păcate, se dovedeşte a fi o zonă în care se întâmplă mult mai mult evenimente. Bucureştiul are o frecvenţă mult mai mare. Avem 6,2%", spune Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.
Cât plătesc șoferii din Capitală
Un şofer sub 30 de ani din Bucureşti, care conduce o maşină cu motor mic, are de plătit, conform noilor tarife, cel puţin 3.200 de lei. Cu peste 70% mai mult decât în cazul unui şofer din Iaşi.
La categoria de vârstă 31 - 40 de ani, o poliţă pentru Capitală şi Ilfov costă de la aproape 2.000 de lei în sus, dublu faţă de restul judeţelor.
Acestea sunt doar tarifele de referinţă. Companiile de asigurare plusează în multe cazuri.
"În piaţă, pe anumite segmente, să fie practicate tarife mult mai mari decât avem pe tariful de referinţă. Atunci când vezi tarife triple faţă de tariful de referinţă este o situaţie de anormalitate", mai spune Sorin Mititelu.
Teoretic, şoferii ar trebui ca, până în septembrie, să fie protejaţi de plafonarea RCA.
Dar în pofida plafonării, asigurările obligatorii tot s-au scumpit. În primele 3 luni ale acestui an, creșterea a fost de 18%, în comparaţie cu anul trecut, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, astfel că prima medie RCA ajuns la 1.386 de lei, potrivit observatornews.ro.