x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 100.000 de firme riscă să dispară

100.000 de firme riscă să dispară

de Adrian Stoica    |    21 Oct 2021   •   07:10
100.000 de firme riscă să dispară

Deși premierul demis Florin Cîțu continuă să susțină că economia României duduie, peste 100.000 de firme se află astăzi într-o situație de risc, pe fondul creșterii semnificative a costurilor, extinderii blocajului financiar, accesului tot mai dificil la finanțare, precum și accentuării neîncrederii în relațiile de business. Degradarea climatului economic a făcut ca anul acesta 73.365 de firme să intre în insolvență, să-și suspende activitatea, să fie dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decât anul trecut, atrage atenția Sierra Quadrant într-o analiză privind starea economiei românești în pragul iernii.

 

Scumpirea carburanților și creșterea tarifelor la energie și gaze au accentuat și mai mult problemele financiare, în primul rând în zona IMM-urilor slab capitalizate și vulnerabile la criză.

Pe fondul problemelor operaționale, blocajul financiar din economie s-a accentuat semnificativ, depășind, în prezent, 320 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani.

„Creditul furnizor s-a transformat, din păcate, într-o adevărată capcană pentru multe IMM-uri. Confruntate cu scăderea vânzărilor, multe au intrat în blocaj, astfel că neplata facturilor în termenii agreați a devenit o constantă în economie’’, arată analiza. Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, faţă de 120 zile în 2020. De asemenea, nu mai puțin de 58% dintre reprezentanții companiilor din România, chestionați recent într-un barometru Sierra Quadrant, afirmă că mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni.

 

Cele mai afectate sectoare

 

Cele mai multe probleme au fost înregistrate în comerț, construcții și industria prelucrătoare, trei dintre cele mai importante motoare ale economiei. Numărul firmelor intrate în insolvență, în comerț, la nivelul lunii august, era mai mare cu 7,61% față de anul precedent. În acest sector, 11.577 de firme au fost radiate, cu 33,1% mai multe decât în 2020, iar  5.864 au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020.

În sectorul construcțiilor, numărul firmelor radiate a crescut cu aproape 30%, la 3.926, iar cel al companiilor dizolvate, cu 7,16% la 1.826. Pe fondul problemelor economice, 593 de firme de construcții și-au suspendat activitatea, cu 28% mai multe decât în 2020, iar 640 au intrat în insolvență, cu 12,2% peste nivelul din anul trecut. În industria prelucrătoare, numărul societăților radiate a crescut cu 31%, la 3.386, iar cel al firmelor dizolvate s-a majorat cu 12,67%, la 1.690. De asemenea, 564 de companii și-au suspendat activitatea, iar alte 484 au intrat în insolvență. „Creșterea fără precedent într-un termen atât de scurt a costurilor operaționale, pe fondul scumpirii carburanților, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de producție la care se adaugă și deprecierea cursului euro vin să creeze dificultăți majore majorității companiilor din România, cu efecte directe în scăderea producției și a vânzărilor’’, arată analiza Sierra Quadrant.

 

 

„Reticenţa companiilor în a deschide noi linii de business s-a accentuat în acest trimestru şi riscă să se extindă în următoarele 6 luni, pe fondul provocărilor generate de sezonul rece. O dezgheţare a apetitului pentru business vedem abia în primăvara anului viitor. Perspectiva s-ar putea concretiza dacă, de exemplu, inflaţia se va tempera în lunile următoare şi dacă accesul la creditare nu va fi limitat. Mai sunt şi alţi factori importanţi precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE şi limitarea creşterii costurilor de finanţare.

 

analiza Sierra Quadrant.

 

Previziuni sumbre pentru multe companii

 

„Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacăt pe uşă până acum, ne aşteptăm ca numărul firmelor în dificultate să crească cu cel puţin 30.000. În cel mai negru scenariu, în care efectele pandemiei COVID se vor afla în prim-plan, nu este exclus ca numărul companiilor care vor dezarma în faţa crizei să depăşească 150.000 la finele lunii februarie 2022”, arată analiza. Analiștii de la Sierra Quadrant explică, în context, că restructurarea afacerilor cu probleme, în scopul prevenirii falimentului şi a blocajelor pe lanţurile economice, devine cuvântul de ordine în această iarnă.

„Gradul de dependenţă între companiile din România este foarte ridicat, iar salvarea unei singure firme, prin mecanisme de prevenţie, va avea efecte pozitive pe tot lanţul comercial. Estimăm că restructurarea preventivă ar putea duce la salvarea a cel puţin 500 de mii de locuri de muncă”, mai arată analiza.

La cum arată tabloul mediului de afaceri, analiza estimează că iarna lui 2021 va fi cea mai dificilă perioadă economică prin care va trece economia românească de la precedenta criză economică. Scumpirile la carburanţi, gaze, energie, scăderea consumului, creşterea costurilor de finanţare şi scăderea apetitului pentru business vor face ca, pentru multe firme, trecerea în 2022 să fie o adevărată misiune imposibilă, este concluzia analizei realizate de Sierra Quadrant.

×
Subiecte în articol: florin citu faliment insolvenţa