x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 27 milioane euro investiti in sere

27 milioane euro investiti in sere

15 Oct 2004   •   00:00

Vreti sa va apucati de cultivarea legumelor sau a florilor si aveti nevoie de o sera in care sa va tineti plantele la adapost de capriciile vremii? Prin Programul SAPARD puteti obtine o finantare nerambursabila de minimum 5.000 de euro pentru ridicarea acesteia.

FLORINA ZAINESCU

In cadrul Masurii 3.1, Investitii in exploatatiile agricole, submasurile Sere si Horticultura, cei care doresc sa infiinteze sau sa modernizeze sere legumicole si horticole pot obtine fonduri nerambursabile pentru constructia propriu-zisa realizata din structuri metalice usoare. Totodata, pentru dotarea serelor sunt sustinute cheltuielile legate de centralele termice proprii si instalatii de irigat, inclusiv pentru asigurarea utilitatilor - alimentare cu apa, energie electrica, drenarea apelor, canalizare, epurarea apelor uzate.

Astfel, daca sunteti producator agricol individual, aveti o asociatie familiala, o societate comerciala sau una agricola, puteti beneficia de un sprijin financiar de la SAPARD de minimum 5.000 de euro si de maximum 250.000 de euro. Aceasta inseamna ca valoarea investitiei pe care vreti sa o faceti - care include partea dumneavoastra de cofinantare si finantarea SAPARD - trebuie sa se incadreze intre 10.000-500.000 de euro. Pentru ca din valoarea totala eligibila a proiectului trebuie sa acoperiti dumneavoastra 50%.

DETALII. Pentru proiectele legate de domeniul cultivarii plantelor in sere, Agentia SAPARD recomanda, dar nu impune anumite suprafete intre care ar trebui sa se incadreze investitia dumneavoastra. Daca sunteti producator agricol individual, constructia dumneavoastra ar trebui sa ocupe 0,2-1,5 hectare. Daca aveti o asociatie familiala va puteti orienta catre o investitie mai vasta, de 1,5-3 hectare. Suprafata recomandata pentru proiectele promovate de societati comerciale este de 10-20 de hectare.

ATENTIE

Aveti mare grija ce fel de sera vreti sa va construiti! Dupa activitatea desfasurata, serele se clasifica in sere de productie a legumelor, florilor si plantelor ornamentale, sere inmultitor-rasad si sere cu activitate speciala de cercetare, colectie de specii exotice si plante ornamentale. In cadrul Programului SAPARD doar primele doua categorii sunt considerate eligibile. Atentie insa! In ambele cazuri doar serele incalzite primesc finantare nerambursabila.

SUMA

Sunt disponibili peste 27 milioane de euro pentru constructia sau modernizarea serelor axate pe legumicultura, horticultura, sau alte culturi crescute in spatiu controlat. Suma alocata pentru submasura Sere este de 9 milioane de euro, iar pentru cea de Horticultura de 18 milioane de euro. Fondurile destinate serelor ar putea duce la finantarea a peste 300 hectare.

×
Subiecte în articol: economic sere