x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 3 ianuarie, zi nebancară. Astăzi, băncile nu efectuează tranzacţii

3 ianuarie, zi nebancară. Astăzi, băncile nu efectuează tranzacţii

03 Ian 2012   •   06:15
3 ianuarie, zi nebancară. Astăzi, băncile nu efectuează tranzacţii

Banca Nationala a Romaniei a declarat ziua de marti, 3 ianuarie, ca fiind zi nebancara, Bursa de Valori Bucuresti va fi inchisa, iar Bursa din Sibiu - Sibex - va lucra, insa tranzactiile cu derivate pe actiuni vor fi suspendate.

Chiar daca unele sucursale sau agentii vor fi deschise, clientii nu vor putea face plati in tara si in strainatate, indiferent de instrumentul de plata.

BNR a hotarat ca ziua de marti, 3 ianuarie, care ar fi trebuit sa fie prima zi de operatiuni pentru sistemul bancar in noul an, sa fie declarata zi nebancara pentru a le da timp bancilor sa-si pregateasca sistemele informatice pentru trecerea la standardele internationale de raportare financiara aplicabile din 2012.

Sistemul de depozitare si decontare a instumentelor financiare, administrat de BNR, va fi de asemenea oprit, anunta Agerpres.

Bursa din Sibiu va lucra pe 3 ianuarie, insa derivatele cu suport activ pe actiunile de la BVB vor fi suspendate de la tranzactionare, intrucat piata de la Bucuresti va fi inchisa.

'Avand in vedere Circulara Bancii Nationale a Romaniei (...) conform careia ziua de 3 ianuarie 2012 a fost declarata zi nebancara, va rugam sa luati in considerare, cu referire in special la reglementarile privind apelul in marja, faptul ca in aceasta zi nu pot fi efectuate alimentari si retrageri de sume in/din conturile membrilor compensatori deschise la CRC (Casa Romana de Compensatie -n.r.). De asemenea, avand in vedere decizia Consiliului Bursei de Valori Bucuresti privind neefectuarea de operatiuni bursiere in data de 3 ianuarie 2012, va aducem la cunostinta ca instrumentele derivate avand ca activ suport actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti vor fi suspendate de la tranzactionare in ziua de 3 ianuarie 2012', a precizat Sibex. (V.M.)

×