x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 590 de milioane de euro pentru microintrprinderile de la sate

590 de milioane de euro pentru microintrprinderile de la sate

30 Iul 2008   •   00:00

Aproximativ 590 milioane de euro vor fi disponibile pina in 2013 pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi in mediul rural. Din aceasta suma, 383 milioane de euro vor fi disponibile din fonduri europene nerambursabile, iar restul va fi contributia Guvernului.



Aproximativ 590 milioane de euro vor fi disponibile pînă în 2013 pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi în mediul rural. Din această sumă, 383 milioane de euro vor fi disponibile din fonduri europene nerambursabile, iar restul va fi contribuţia Guvernului. Banii vor putea fi accesaţi prin măsura 312 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Printre obiectivele măsurii se află crearea de microîntreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural, încurajarea iniţiativelor, dar şi a activităţilor tradiţionale.

Conform ghidului, valoarea maximă a fondurilor nerambursabile va fi de pînă la 70 la sută din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 50.000 euro pe proiect dacă beneficiarii sînt persoane fizice autorizate, 100.000 euro pe proiect pentru microîntreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier. De asemenea, suma nu trebuie să treacă de 200.000 euro pe proiect pentru alte microîntreprinderi.

Pentru rapiditate, solicitantul poate beneficia de sume în avans de 20% din valoarea eligibilă nerambursabilă pentru demararea proiectului.

Banii se pot da pentru construcţia, modernizarea, extinderea clădirilor pentru producţie, dar şi pentru marketingul propriu, dotarea cu echipamente, utilaje, dar şi pentru domeniul non agricol, cum ar fi patente, licenţe software etc. Investiţiile pot fi făcute în industria uşoară, procesarea produselor lemnoase, mecanică fină, asamblare de maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje şi altele. De asemenea, va fi sprijinită cumpărarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decît biocombustibilii.

Măsura urmează a fi lansată în luna septembrie a acestui an.

×
Subiecte în articol: economic