x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A doua zi de negocieri cu FMI. Temele principale: Reîntregirea salariilor şi restituirea banilor pensionarilor

A doua zi de negocieri cu FMI. Temele principale: Reîntregirea salariilor şi restituirea banilor pensionarilor

05 Mai 2012   •   07:06
A doua zi de negocieri cu FMI. Temele principale: Reîntregirea salariilor şi restituirea banilor pensionarilor

Ministrul desemnat al Finantelor Publice, Florin Georgescu, si reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene reiau astazi discutiile, temele principale de dialog fiind reintregirea salariilor si restituirea banilor catre pensionari.

Delegatia FMI este condusa de seful Misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks, alaturi de care se afla viitorul negociator-sef, olandezul Erik de Vrijer si reprezentantul rezident al Fondului la Bucuresti, Tonny Libek.

Ieri, Florin Georgescu si reprezentantii FMI au purtat discutii timp de mai bine de sapte ore, analizand o treime din scrisoarea de intentie care va fi semnata de noul Guvern. La finalul discutiilor, Georgescu s-a declarat optimist in privinta gasirii unor solutii pentru reintregirea salariilor si restituirea CAS-ului retinut ilegal de la pensionari.

"Suntem increzatori ca exista solutii, asa cum ne-au prezentat si reprezentantii de la nivel tehnic in discutiile avute. Sper ca Fondul Monetar si Comisia Europeana vor fi intelegatori sa dea curs solicitarilor noastre, care nu vin sa arunce in aer deficitul bugetar si nu vin sa puna in pericol stabilitatea financiara", a spus Florin Georgescu, dupa intalnirea cu delegatia FMI.

Reprezentantii BNR spun ca nu ar trebui sa fie probleme in discutiile cu FMI, deoarece reintregirea salariilor nu va afecta deficitul Romaniei.

"Eu vorbesc in numele Bancii Nationale si cred, asa cum inteleg eu ca s-ar face reintregirea salariilor, nu are de ce sa afecteze inflatia. Dupa 22 de ani, este prima data cand Romania se incadreaza cu inflatia in nivelul mediu european si al zonei euro. Este posibil, nu vreau sa avansez o prezicere, dar este posibil ca la sfarsitul acestei luni sa vedem o inflatie de 2%. Trebuie sa intelegem ca taierea de salarii cu 25% s-a facut in cadrul unui program de ajustare a bugetului. Acest program trebuia sa puna pe rol bugetul, intr-o actiune de insanatosire. Faptul ca s-a taiat atat de mult din buget a afectat cresterea economica. Cresterea se refera la PIB si PIB-ul are doua componente. Una este fiscala si anume impozitele pe produs, TVA, accizele si valoarea adaugata. Daca impozitele pe produs au avut si ele de suferit, pentru ca s-a redus consumul, s-a redus si impozitul pe produs. Atat TVA cat si accizele se incaseaza la consum, la vanzator, si atunci iata ca reintregind salariile se da un impuls cresterii economice", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

×