x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A treia scumpire la carburanţi din 2012

A treia scumpire la carburanţi din 2012

de Daniel Ionaşcu    |    12 Ian 2012   •   14:34

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a majorat pretul combustibililor comercializati cu 9 bani pe litru, aceasta fiind cea de-a treia scumpire din acest an.

Prima crestere de pret a avut loc la 1 ianuarie si a fost provocata de cresterea accizelor.

Majorarea a survenit dupa ce cotatiile barilului de titei Brent, de referinta pentru piata europeana, au ajuns la 113 dolari, ca urmare a tensiunilor dintre SUA sI Iran in privinta programul nuclear dezvoltat de statul asiatic.

Preturile carburantilor au crescut in Romania cu 80% in ultimii trei ani, potrivit datelor Comisiei Europene.

Petrom este investigata, alaturi de celelelte mari societati petroliere care activeaza in Romania – Rompetrol, Lukoil, Mol si Eni – de Consiliul Concurentei, sub suspiciunea de cartel in formarea preturilor la pompa. Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei, a declarat ca aceasta investigatie va fi terminata la jumatatea anului.

Zilele trecute, alaturi de aceleasi companii, Petrom a fost amendata pentru intelegeri cu privire la eliminarea unui sortiment de benzina. Consiliul Concurentei a aplicat benzinarilor amenzi de 205 milioane de euro, cele mai mari din intreaga Europa. Petrom sI OMV Petrom Marketing aconteaza in total 57% din sanctiunea totala.

Senatorul Gheorghe Marcu a cerut limitarea profiturilor pentru companiile petroliere, solicitare facuta in continuu in ultimii patru ani sI de catre Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), prin instituirea unei “Taxe Robin Hood'.

×