x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Abatoare - Carnea, luata "la calitate"

Abatoare - Carnea, luata "la calitate"

01 Noi 2004   •   00:00

Firmele care cumpara porci pentru sacrificare in abatoare de mare capacitate vor plati carnea, de la 1 ianuarie, dupa anumite criterii de calitate, nu in functie de greutatea animalelor vii cumparate, cum se intampla in prezent.

Click pentru a mari imaginea
CLASE. "Sistemul de clasificare a carnii presupune stabilirea a cinci clase de calitate, conform legislatiei UE"‘, a declarat Tudor Stanca, directorul executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc. Ea a aratat ca pretul va fi fixat pe baza continutului de carne in carcasa, avandu-se in vedere culoarea si greutatea acesteia, dar si marimea pieselor anatomice. In prezent, pretul se stabileste in functie de greutatea in viu a animalelor, inainte de sacrificare. Tudor a precizat ca masura ar urma sa se aplice in prima etapa doar in cazul abatoarelor mari, cu sacrificari anuale de peste 10.000 de animale.

Numarul total al abatoarelor existente in Romania se ridica la circa 835, din care 36 sunt unitati mari. De la 1 iulie 2005, perioada pana la care se va incheia procesul de instruire a personalului care va face clasificarea, decizia va fi extinsa la nivelul tuturor abatoarelor autorizate. Reprezentantul patronatului apreciaza ca necesarul de "clasificatori" se ridica la 300-400 de persoane, care trebuie sa urmeze un curs de pregatire.

ELIMINATI. In ceea ce priveste producatorii care nu vor dori sa se conformeze acestor reglementari, ei vor fi eliminati de pe piata, afirma Tudor, intrucat consumatorii vor prefera sa cumpere carne de la unitatile autorizate.

×
Subiecte în articol: economic