x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariul minim în creștere și accizele mărite la carburanți. Urmează un nou val de scumpiri. Analist economic: „Apare și o taxă nouă”

Salariul minim în creștere și accizele mărite la carburanți. Urmează un nou val de scumpiri. Analist economic: „Apare și o taxă nouă”

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   18:36
Salariul minim în creștere și accizele mărite la carburanți. Urmează un nou val de scumpiri. Analist economic: „Apare și o taxă nouă”

Analiștii economici avertizează că majorarea salariului minim și creșterea accizelor la carburanți vor conduce la o nouă rundă de scumpiri.

Începând cu 1 iulie 2024, accizele la carburanți vor crește semnificativ. Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru. În prezent, un plin de 50 de litri de benzină costă 347,5 lei, la un preț de 6,95 lei pe litru. De la 1 iulie, când prețul benzinei va ajunge la 7,38 lei pe litru, un plin va costa 369 de lei.

Consultantul economic Adrian Negrescu de la Frames a discutat în direct la Antena 3 CNN despre impactul acestor măsuri.

„În primul rând, vom vedea carburanți cu peste 7 lei pe litru de la 1 iulie. Aceste scumpiri se vor reflecta în prețurile serviciilor și produselor alimentare. Ne așteaptă un nou val de inflație, inevitabil începând din această vară,” a declarat Negrescu.

Pe lângă majorarea accizelor, de la 1 iulie va crește și salariul minim pe economie și va fi introdusă o nouă taxă pe veniturile nedeclarate. Aceste măsuri vor genera costuri suplimentare și prețuri mai mari pentru consumatori. Negrescu a subliniat că România se află pe primul loc în Europa la creșterile de prețuri, pentru a cincea lună consecutiv.

„De la 1 iulie crește și salariu minim pe economie. Apare și o taxă nouă, taxa pe veniturile nedeclarate. Toate aceste lucruri, puse cap la cap, vor duce la mari probleme în economie, pentru că numai creșterea salariului minim va aduce în plus niște costuri și niște prețuri mai mari pentru tot ceea ce consumăm noi. Noi din păcate suntem campioni europeni la creșteri de prețuri, pentru a cincea lună la rând, începând cu luna iulie", a mai spus consultantul economic.

 

×