Planul de afaceri trebuie să cuprindă investiţii pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şi reale, se arată în Ghidul Solicitantului aferent Programului. Pot fi finanţate achiziţia de terenuri pentru construcţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.
Totodată, tinerii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică etc.), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.
Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Şi totuşi, banii nu vor fi primiţi decât dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Tinerii au obligaţia să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profitul pe care-l obţin. Totodată, trebuie să aibă un proiect viabil şi bani pentru cofinanţarea afacerii pe care doresc să o înceapă. Alocaţia financiară nerambursabilă reprezintă cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care trebuie să se facă dovada surselor de cofinanţare.
Întrebarea care se pune este ce afacere poţi să faci cu câteva mii de euro. Este greu de presupus că tinerii care nu au părinţi cu stare financiară bună au bani strânşi mai mult de câteva mii de euro, indiferent cât sunt ei de întreprinzători sau de muncitori. Să zicem că un tânăr chibzuit a reuşit să strângă 6.000 de euro, mai poate lua de la stat încă 6.000 de euro. Ce poate el să facă cu 12.000 de euro? O firmă de IT, o brutărie, un mic restaurant, poate cel mult să reuşească să ia o franciză de fast-food.
Citește pe Antena3.ro