x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri cu bani de la stat

Afaceri cu bani de la stat

de Daniela Ivan    |    21 Feb 2011   •   19:40
Afaceri cu bani de la stat
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
153052-jf-hk2f7880.jpgDe azi, tinerii în vârstă de până la 35 de ani pot depune planurile de afa­ceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, prin care pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro şi pentru care este alocat în acest an un buget de 21 de milioane de lei. Nu există un termen-limită, înscrierea în program se face online pe site-ul Agenţiei Naţionale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri.

Planul de afaceri trebuie să cuprindă investiţii pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şi reale, se arată în Ghidul Solicitantului afe­rent Programului. Pot fi finanţate achiziţia de terenuri pentru cons­truc­ţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.

Totodată, tinerii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică etc.), auto­rizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din v­a­loarea totală eligibilă a proiectului.

Şi totuşi, banii nu vor fi primiţi decât dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Tinerii au obligaţia să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profi­tul pe care-l obţin. Totodată, trebuie să aibă un proiect viabil şi bani pentru cofinanţarea afacerii pe care doresc să o înceapă. Alocaţia financiară nerambursabilă reprezintă cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care trebuie să se facă dovada surselor de cofi­nanţare.

Întrebarea care se pune este ce afacere poţi să faci cu câteva mii de euro. Este greu de presupus că tine­rii care nu au părinţi cu stare financiară bună au bani strânşi mai mult de câteva mii de euro, indiferent cât sunt ei de întreprinzători sau de muncitori. Să zicem că un tânăr chibzuit a reuşit să strângă 6.000 de euro, mai poate lua de la stat încă 6.000 de euro. Ce poate el să facă cu 12.000 de euro? O firmă de IT, o brutărie, un mic res­taurant, poate cel mult să reuşească să ia o franciză de fast-food.

×