x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura românească: 25% dintre companii au dispărut în ultimii 10 ani

Agricultura românească: 25% dintre companii au dispărut în ultimii 10 ani

28 Mar 2022   •   10:05
Agricultura românească: 25% dintre companii au dispărut în ultimii 10 ani

Peste 25% dintre companiile din agricultură au dispărut în ultimul deceniu iar suprafața cultivată s-a redus cu circa 4%, arată un studiu al Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

"În anul 2020, în România existau 2.887.000 de exploataţii agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol. Rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020 arată că, în decurs de 10 ani, numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 972.000, respectiv cu 25,2%, iar suprafaţa agricolă utilizată a scăzut cu 543.000 de hectare, respectiv cu 4,1%. Alte date provizorii arată că numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 2.862.000 cu 25,3% mai mic decât în anul 2010; în acest timp, numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de aproximativ 25.000, cu 17,3% mai mic decât în anul 2010", arată o analiză AFR.

A crescut însă suprafața agricolă medie per exploataţie cu 28% - de la 3,45 hectare în 2010 la 4,42 hectare în 2020.
"Dacă luăm în considerare categoriile de exploataţii agricole, putem observa că suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploataţie agricolă fără personalitate juridică a fost de 2,73 ha, în comparaţie cu 1,95 ha în anul 2010", precizează studiul. 

Suprafaţa agricolă utilizată în medie pe o exploataţie agricolă care aparține unei companii a fost de 194,78 ha, comparativ cu 190,78 ha în anul 2010.
"Suntem din ce în ce mai puţini cei care facem agricultură de performanţă în România, iar afirmaţia este susţinută chiar de datele provizorii ale Recensământului Agricol. Mai mult de un sfert dintre fermele din România pur şi simplu au dispărut între 2010 şi 2020, arată Institutul Naţional de Statistică", se menţionează în analiza citată.

Criza alimentară preconizată arată că este nevoie de  investiții în agricultură. 
"Asta dovedeşte încă o dată câtă nevoie este ca noi, fermierii, să putem produce cât de mult putem şi să şi fim ajutaţi pentru asta. Aducem în atenţie un comunicat al Comisiei Europene, în care se spune că aprovizionarea cu alimente a Uniunii rămâne sigură, dar mai puţin accesibilă pentru cei mai săraci din Europa. Adică oamenii cu mai puţini bani fie nu vor putea cumpăra ce doresc, fie se vor îndrepta spre alimente ieftine. Ori noi, fermierii din România, suntem în stare să producem şi suficient, şi de bună calitate şi la preţuri decente; doar să nu fi supuşi unor restricţii arbitrare şi nemeritate", transmite AFR.

18 state membre au inclus planuri de sprijin cuplat pentru culturile proteaginoase în planurile lor strategice naţionale.

România are rezultate foarte bune la culturile de floarea-soarelui dar din păcate procesează puțin. 

Totodată, Ucraina se estimează că va avea o cantitate de floarea soarelui mai mică cu 42%, până la 9,6 milioane de tone. Recolta de rapiţă ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, iar producţia de soia se va reduce cu 23% până la 2,74 milioane de tone.

Consiliul Internaţional al Cerealelor estimează că producţia mondială de cereale va ajunge la un record de 2,28 miliarde de tone.

"Fermierii români au strâns anul trecut o producţie istorică de cereale - 34 de milioane de tone. Profiturile au fost însă serios diminuate de creşterile costurilor de producţie. Important este însă cum vom reuşi noi, fermierii, să valorificăm producţia, pentru că cererea de consum ar fi în scădere, după cum estimează Consiliul Internaţional al Cerealelor. Experţii în domeniu văd o scădere de 8 milioane de tone, care ar putea fi însă compensată de o majorare a preţurilor. De altfel, la ora actuală, indicele preţurilor la cereale şi oleaginoase este la valoarea maximă a ultimilor 22 de ani. Evoluţia poate fi explicată ţinând cont de conflictul din Ucraina, situaţie care a permis obţinerea de câştiguri mari pe pieţele de cereale şi seminţe oleaginoase", explică AFR.

Rusia asigură 20% din comerţul mondial de grâu şi 17% de orz. Ucraina asigură 15% din comerţul mondial cu porumb şi orz şi 10% din comerţul mondial cu grâu.
 

×
Subiecte în articol: fermieri agricultura