Mai multe off-shore-uri înfiinţate în Belize au reuşit în mai puţin de trei ani să pună mâna pe cea mai mare parte din activele unuia dintre cele mai mari combinate de îngrăşăminte chimice din România, Amonil Slobozia. Toate aceste societăţi au o singură adresă şi un singur proprietar: Ioan Niculae. Ceilalţi acţionari ai Amonil se uită neputincioşi şi, în cazul unui eventual faliment, nu vor putea recupera mai nimic, potrivit unui articol publicat de Financiarul.
La mijlocul anului 2008, un vehicul de investiţii înregistrat în Cipru, Salink Limited, controlat de grupul suedez East Capital, intra în acţionariatul combinatului Amonil Slobozia, prin achiziţia a 14,31% din capital, într-un moment când o acţiune ajunsese la un nivel maxim, 0,08 lei. În trei ani scurşi de atunci valoarea unei acţiuni Amonil a scăzut cu aproape 80%, iar principalele active ale combinatului s-au scurs către compania Chemgas Holding Corporation, controlată de un off-shore din Belize, Riverside Development Limited. Acesta din urmă este înregistrat la o adresă la care figurează alte două societăţi: Jovline şi Zalois, care împreună adună 50,4% din Amonil. În spatele Jovline şi Zalois stă omul de afaceri român Ioan Niculae, patronul InterAgro şi beneficiarul celui mai ieftin gaz natural din România. Dovada controlului celor două off-shore-uri o reprezintă o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2009, care enumeră consumatorii intreruptibili de gaze naturale din România. Printre aceştia se află şi InterAgro, cu şase combinate, inclusiv Amonil.
Fondul de administrare al investiţiilor East Capital a intrat pe piaţa românească în 2004, într-o perioadă de plin avânt al economiei autohtonă. La Slobozia, suedezii au descoperit imediat după ce au intrat în acţionariat că sunt martorii unor jocuri greu de înţeles. Reprezentanţii East Capital susţin că au aflat de un contract încheiat între InterAgro, holdingul lui Niculae, şi Amonil prin care InterAgro furniza combinatului gaz metan necesar producţiei de îngrăşăminte la un preţ care asigura costurile de producţie şi o cotă de profit de 5%-10% pentru Amonil. „În schimbul acestor servicii, InterAgro primea toată producţia de îngrăşăminte a Amonil, astfel încât Amonil nu putea să beneficieze de creşterea preţurilor îngrăşămintelor, atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţele internaţionale, transformându-se practic dintr-o societate de producţie şi vânzare îngrăşăminte într-o societate procesatoare de gaz metan", susţin reprezentanţii East Capital.
Acest contract nu a fost supus aprobării acţionarilor şi nu a fost trimis spre informare CNVM. Acţionarul Salink a cerut sancţionarea celor care au „păgubit" combinatul - reprezentanţilor Jovline şi Zalois şi directorilor combinatului, demers rămas fără rezultat.
Anul trecut, Salink a cerut CNVM să oblige Jovline şi Zalois să facă ofertă publică de preluare obligatorie, dat fiind faptul că au dobândit o poziţie de control de peste 33,33% şi că există elemente care arată că sunt deţinute de acelaşi acţionar. CNVM a sancţionat Jovline şi Zalois, însă oferta publică încă nu a fost demarată. Pe acest fond intră în joc un al treilea off-shore, Riverside Development, care cumpără o datorie de 58,73 milioane de lei pe care Amonil o avea la furnizorul de gaze Distrigaz Sud. Creanţa este transmisă unei companii, Chemgas Holding Corporation, deţinută de Riverside, şi înregistrată într-un apartament din Slobozia. Pentru că datoria nu este plătită, instanţa hotărăşte executarea silită a combinatului.
Astfel, cele mai importante active ale sale: platforma de producţie a îngrăşămintelor, două spaţii comerciale şi bunuri imobile sunt scoase la licitaţie şi adjudecate de Chemgas Holding, adică exact creditorul care ceruse executarea silită. Prin această mişcare, Niculae devine singurul stăpân pe activele importante ale Amonil. Oficialii suedezi acuză faptul că nu au putut participa la licitaţie, deoarece nu i-a fost pusă la dispoziţie publicaţia de vânzare de executorul judecătoresc. După intrarea activelor în posesia Chemgas, conducerea combinatului semnează un contract de închiriere a activelor pierdute pentru suma lunară de 1.200.000 lei plus TVA. Mai mult, Amonil este deposedată şi de autorizaţia de mediu, care ajunge, bineînţeles, la Chemgas.
Citește pe Antena3.ro