x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF se digitalizează, românii preferă cozile: „Eu nu le am cu online-ul..”

ANAF se digitalizează, românii preferă cozile: „Eu nu le am cu online-ul..”

de Redacția Jurnalul    |    24 Sep 2024   •   15:15
ANAF se digitalizează, românii preferă cozile: „Eu nu le am cu online-ul..”

Instituțiile din România se digitalizează dar contribuabilii români preferă să meargă în continuare la ghișee și să stea la cozi.

ANAF Arad a dezvoltat un proiect prin care cetățenii români nu mai trebuie să facă drumuri la sediul instituției și să piardă timp dar mulți localnici nu au abilități IT. 

„Procedura e simplă, prin accesarea site-ului ANAF, la servicii online, pe programare online, contribuabilul va selecta dacă e persoană juridică sau persoană fizică, de acolo selectează problematica fiscală pe care vrea să o abordeze cu inspectorul fiscal”, spune Călin Arusti, purtător de cuvânt ANAF Arad.

Proiectul prin care contribuabilii îşi pot programa online întâlniri cu un inspector fiscal a fost iniţiat încă de anul trecut.

„Măsura a fost luată tocmai pentru a reduce domeniul hârtie și interacțiunea directă cu contribuabilul și migrarea către partea electronică. În acest fel, cu siguranță se vor reduce timpii de așteptare la ghișee”, a mai explicat reprezentantul ANAF Arad.

Însă, până în prezent, doar 20 de oameni s-au programat online.

„Eu nu le am cu online-ul...am un telefon...”, spune un român.

Uneori timpul de așteptare la ghișee este foarte mare, deși pe site  procedura durează doar câteva secunde.

„Stau aici de mai mult de un ceas”, spune un alt român.

Proiectul de digitalizare ANAF, implementat în 8 oraşe

ANAF Arad a intrat, din această lună, în proiectul pilot, inițiat de Fisc, încă de anul trecut. Sunt 8 orașe  în care contribuabilii care au probleme de rezolvat la ANAF se pot programa online. Măsura a fost luată pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare.

Persoanele care nu doresc să își facă o programare online pot veni la ghișeu, cu bilet de ordine. De când a fost implementat acest sistem, doar 20 de arădeni s-au programat online pentru a stabili o întâlnire cu un inspector fiscal, relatează Antena3 CNN.

×