x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE ar putea trece în subordinea Parlamentului

ANRE ar putea trece în subordinea Parlamentului

29 Sep 2010   •   00:00
ANRE ar putea trece în subordinea Parlamentului

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ar putea trece în subordinea Parlamentului pentru a nu mai fi supusă presiunilor politice şi pentru a-şi recăpăta independenţa, a declarat astăzi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor la un forum energetic.



El a spus că în perioada 11-18 octombrie comisia pe care o conduce va discuta un proiect de Ordonanţă de urgenţă (OUG) care prevede trecerea ANRE în subordinea Parlamentului. Acest proiect de OUG datează de peste trei ani, când încă exista Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor (ANRGN) şi care a fost absorbită în ANRE, a afirmat Iancu.

Astfel, conducerea agenţiei va fi aleasă ca la TVR sau Banca Naţională a României (BNR) şi va prezenta rapoarte trimestriale, spre deosebire de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şI BNR, care prezintă doar annual câte un raport.

Iancu a mai spus că după reorganizarea agenţiilor şI instituţiilor statului, ANRE trebuie să-şi verse veniturile către buget şI primeşte bani de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Din această cauză specialiştii au părăsit instituţia.

Problema independenţei ANRE a fost observată şI de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şI Finanţelor şI actual preşedinte al Comisiei Economice din Senat şI de Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Hajdinjak a declarat că ANRE, care ar trebui să asigure competiţia pe piaţa de gaze şi electricitate, nu mai este indepedentă politic, iar deciziile acesteia sunt justificate doar de considerente sociale.

"ANRE era liberă acum doi ani şi se autofinanţa, dar acum este bugetară şi ai putea avea impresia că nu este indepedentă poltic, iar argumentele sociale sunt singurele care funcţionează. (...) În privinţa gazelor, cred într-o piaţă liberă, dar avem preţuri reglementate susţinute artificial la un nivel redus. Doar o piaţă competitivă va dezvolta industria, trebuie să facem mai mult să deschidem piaţa", a completat Hajdinjak.

Situaţia ANRE nu a fost observată doar de cei trei, ci chiar de Comisia Europeană, care a avertizat România în urmă cu câteva luni că va demara procedura de infringement dacă situaţia nu se rezolvă.

×
Subiecte în articol: economic