x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anul 2021 a fost cel mai bun din ultimii cinci pentru piaţa locală de fuziuni și achiziții

Anul 2021 a fost cel mai bun din ultimii cinci pentru piaţa locală de fuziuni și achiziții

23 Mai 2022   •   10:00
Anul 2021 a fost cel mai bun din ultimii cinci pentru piaţa locală de fuziuni și achiziții

Anul 2021 a fost cel mai bun din ultimii cinci pentru piaţa locală de fuziuni și achiziții (M&A) din punctul de vedere al numărului de tranzacţii încheiate. În al doilea an de pandemie s-au parafat 180 de tranzacţii pe plan local, conform unei analize a companiei de consultanţă şi audit EY.

Numărul e cu 22% peste cel din anul anterior şi îl depăşeşte uşor chiar şi pe cel din 2019. Spre comparaţie, în Cehia au fost 198 de tranzacţii închise în 2021, iar în Polonia – cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est - s-au semnat 405.

România ocupă astfel, la nivelul regiunii, locul doi ca PIB nominal, după Polonia, şi locul trei ca număr de tranzacţii. Totuşi, datele aferente anului trecut ilustrează că piaţa locală suflă în ceafa Cehiei.

„România este a doua cea mai mare economie a regiunii, după Polonia, iar din punctul de vedere al pieţei de M&A ocupă locul al treilea, dar este doar marginal în urma Cehiei. Din punctul de vedere al mărimii, este o prezenţă importantă în peisaj, care tinde să se alinieze la campionii regiunii – Polonia şi Cehia“, spune Iulia Bratu, associate partner, head of lead advisory în cadrul EY România.

În ceea ce priveşte România, este interesant de observat şi că pe piaţă există o volatilitate redusă - semnificativ mai mică decât a altor ţări din regiune. Acest lucru face ca piaţa locală să fie ca evoluţie mai degrabă apropiată de pieţele mature. Astfel, pe plan local se întâmplă două lucruri bune. Pe de-o parte există o piaţă stabilă, cu fluctuaţii reduse de la an la an, indiferent de context, iar pe de altă parte trendul general este unul ascendent. „Ritmul de creştere este superior atât regiunii, cât şi pieţelor mature, care în mod normal avansează mai lent, ceea ce sugerează o efervescenţă la nivelul econo­miei româneşti, dar şi consolidarea mai rapidă a sectoarelor faţă de pieţele aşezate“, explică executivul EY.

Piaţa de M&A din România trece printr-o perioadă de dezvoltare susţinută, care a demarat în anii 2014-2015, iar evoluţia ascendentă pare că va continua, premisele fiind bune în pofida inflaţiei şi a conflictului de la graniţă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: achizitii