x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anul croazierelor

Anul croazierelor

de Elena Stan    |    15 Ian 2010   •   00:00
Anul croazierelor
Sursa foto: /REUTERS

Criza financiară le permite şi românilor să se dea în bărci. Scăderea preţurilor cu până 70% la croazierele de lux îi va face pe români să aleagă un produs turistic care până acum era exclusivist.



Anul 2010 va fi anul croazierelor la români, deoarece tarifele acestor pachete au scăzut cu până la 50% faţă de anii trecuţi în cazul produselor standard, iar la cele de lux, reducerile au ajuns până la 70%. Dacă în urmă cu câţiva ani preţul unui pachet pentru o persoană sărea de câteva mii de euro, în prezent, un pachet de 10 nopţi se vinde şi cu 500 de euro. "2010 va fi în continuare un an dificil, inclusiv pentru turism, însă industria croazierelor va înregistra o creştere de 25% faţă de 2009, când au mers în croazieră circa 5.000 de români.

Criza a avut şi un aspect pozitiv pentru populaţie, deoarece operatorii au scăzut semnificativ tarifele pachetelor turistice, oferind şi foarte multe surprize. Românii sunt atraşi de vasele de croazieră, cu cabine luxoase, piscine, restaurante, cinematograf etc. Aceste vase sunt considerate adevărate bijuterii plutitoare", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Dacă până acum croazierele erau accesibile pentru turiştii cu venituri medii spre superioare, începând de anul trecut au devenit un produs accesibil şi pentru mulţi dintre cei cu venituri medii şi mici", spune şi Ioan Băşea, director general al agenţiei croaziere.net. "În 2010, estimăm că vom vinde pachete turistice pentru 2.000 de cabine", a adăugat Băşea.

DESTINAŢII
În alegerea unei croaziere este foarte important câte ţări se vizitează, ce obiective turistice se văd, preţul pachetului, serviciile oferite, dar şi costurile suportate de turişti pentru a ajunge la punctul de îmbarcare. Cele mai căutate croaziere în perioada sărbătorilor de iarnă au fost cele în Caraibe, iar pentru restul anului românii preferă Mediterana. Românii aleg croazierele pentru care nu au nevoie de obţinerea unei vize şi în acelaşi timp să se poată ajunge uşor la punctul de îmbarcare.

"Preţul croazierei nu include şi transportul la punctul de îmbarcare, iar pentru a ajunge unde trebuie la unele croaziere eşti nevoit să plăteşti şi peste 1.000 de euro", spune Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

×
Subiecte în articol: economic