x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Astra emite poliţe RCA care nu îşi mai fac efectul

Astra emite poliţe RCA care nu îşi mai fac efectul

07 Oct 2014   •   20:15
Astra emite poliţe RCA care nu îşi mai fac efectul
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
ASSAI acuză compania că favorizează evaziunea fiscală menţinând sistemul reparaţiilor în regie proprie
Astra Asigurări continuă să funcţioneze în zona RCA, în pofida faptului că aceasta nu mai îndeplineşte criteriile minime de lichiditate stabilite în normele de funcţionare a pieţei de asigurări din România, susţine ASSAI.
 
“Constatăm cu stupoare că de 230 de zile ASF îşi încalcă propriile norme emise, prin acordarea licenţei de funcţionare în zona RCA unei societăţi de asigurări care nu mai îndeplineşte criteriile de lichiditate”, a declarat preşedintele ASSAI, Cristian Muntean.
“Asiguratorii au obligaţia de a avea cel puţin coeficientul 1 de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale, potrivit Art. 8(6) din Ordinul 9/2011 emis de către CSA.

Întrucât ASF nu a obligat societatea Astra Asigurări să îşi reducă expunerea uriaşă pe care o deţine în zona RCA – aproximativ 20% din totalul pieţei RCA din România, segment care generează pierderi pentru asiguratori, începând din perioada în care a constatat dificultăţile financiare a acestei societăţi de asigurări, hemoragia financiară a acestei societăţi a continuat, parametrii financiari au continuat să scadă, iar riscul de incapacitate de plată a acesteia a crescut în fiecare zi în care aceasta a operat în zona RCA, în prezent, societatea aflându-se în cea mai gravă situaţie financiară de la înfiinţare”, arată ASSAI. 

Evaziune fiscală
ASSAI vorbeşte chiar despre riscul declanşării unui efect de domino în piaţa de asigurări, ceea ce va conduce la perturbări majore a funcţionării acesteia şi la o prăbuşire a încrederii populaţiei şi investitorilor pentru mulţi ani de acum înainte. Printre problemele identificate de asociaţie se numără datoriile uriaşe acumulate, riscul de contaminare a pieţelor de asigurări din România şi a celor conexe, favorizarea evaziunii fiscale în domeniul reparaţiilor auto, menţinând modul de despăgubire în sistemul “regie proprie”.

ASSAI susţine că şoferii păgubiţi de clienţi RCA ai companiei de asigurări primesc între 25 şi 40% din costurile reparaţiilor. "Astra a introdus un nou sistem de despăgubire prin care clientul păgubit RCA este pus în imposibilitatea de a-şi efectua reparaţia maşinii avariate într-un service auto. În loc să achite costurile de reparaţie ale maşinii avariate într-un accident în care păgubitul RCA este nevinovat, acestuia îi este virată în contul sau ori într-un cont deschis de către Astra Asigurări pentru client, fără consimţământul clientului între 25 - 40% din costurile reale ale reparaţiei maşinii, iar păgubitul RCA este anunţat prin SMS că a fost despăgubit”, arată ASSAI.

După trimiterea SMS-ului, Astra închide dosarul de daună, fără a avea un document agreat şi semnat de clientul păgubit prin care acesta să-şi fi exprimat acordul cu suma primită. Astfel, clientul nu mai poate apela la nici un service auto care să accepte reparaţia maşinii în baza poliţei RCA, deoarece clientul figurează ca despăgubit şi cu dosarul de daună închis.

ASF: Dezechilibru între venituri şi despăgubiri

Noi suntem acum într-o acţiune de curăţenie şi redresare, reconstrucţie, în acelaşi timp. Pe noi ne interesează ca populaţia să primească serviciile de care are nevoie şi mai ales despăgubirile. Este un dezechilibru acum între veniturile din piaţa de asigurări şi costul despăgubirilor pe care îl corectăm şi probabil, în timp, dar cât mai repede posibil, într-un an de zile probabil, cel târziu, piaţa asigurărilor se reechilibrează”, a afirmat Negriţoiu.
”Cred că va fi o tendinţă de creştere a poliţelor, altfel vom avea tot mai mulţi oameni care nu sunt despăgubiţi pentru accidentele pe care le-au suferit, tot mai multe reclamaţii şi este foarte greu de rezolvat problema asta la nivelul sistemului”, a spus oficialul ASF.

×