Turcia vrea să construiască o conductă de gaze naturale până în Italia.
Turcia vrea să construiască o conductă de gaze naturale până în Italia. La o săptămână după ce statul turc a respins cooptarea Gaz de France la construirea gazoductului Nabucco şi după ce Ankara a anunţat că va investi 3,5 miliarde de dolari în dezvoltarea câmpurilor de gaze naturale din Iran pentru a vinde apoi gazele în Europa, statul turc mai loveşte încă o dată proiectul Nabucco. De această dată, Hilmi Guler, ministrul turc al Energiei, a declarat miercuri că ia în considerare posibilitatea de a construi o conductă de gaze naturale care să traverseze Balcanii până în Italia şi Elveţia. “Discutăm cu oficialii elveţieni despre posibilitatea de a construi o nouă conductă de gaze naturale, care să treacă prin Albania şi Italia”, a declarat Guler.
Înţelegerea este ca şi semnată, deoarece reprezentanţii companiei elveţiene EGL şi a celei norvegiene StatoilHydro au anunţat luni, 12 februarie, că vor construi o conductă pe sub Marea Adriatică pentru a transporta gaze din Orientul Apropiat către Europa. Conducta va costa 1,5 miliarde de euro. “StatoilHydro ASA şi EGL Group vor semna azi (luni n. r.) o înţelegere pentru a stabili o companie mixtă deţinută în proporţii egale, care va dezvolta, construi şi opera Conducta Trans-Adriatică (TAP) a precizat EGL într-un comunicat”. Grupul energetic elveţian a semnat anul trecut un contract pe 25 de ani cu NIGEC, compania naţională iraniană de export al gazelor, pentru ca aceasta din urmă să livreze anual 5,5 miliarde de metri cubi de gaz Europei. “Suntem încântaţi să ne alăturăm EGL în efortul de a oferi un nou mod de livrare pentru gazul transportat din Asia către Europa. Ţintim să dăm valoare proiectului trans-adriatic, combinând competenţa noastră asupra pieţei cu o puternică experienţă în dezvoltarea şi construirea conductelor”, a spus Rune Bjørnson, vicepreşedinte executiv pentru gaze naturale în cadrul StatoilHydro.
Compania norvegiană este al doilea mare furnizor de gaz în Europa. Grupul deţine şi 25,5% din zăcământul Shah Deniz, una dintre cele mai mari exploatări gazifere, din Azerbaidjan, aflat în marea Caspică. “Dezvoltarea conductei trans-adriatice este o consecinţă naturală a creşterii necesarului EGL, care se îmbină cu nevoile europene de diversificare a surselor de gaze prin cea mai scurtă rută pe coridorul Eurasian”, a precizat şi Joachim Conrad, şeful diviziei de gaz a EGL.
Conducta de 550 de kilometri va fi conectată la cele din Grecia şi va transporta gazul via Albania, traversând marea Adriatică până în regiunea italiană Puglia, a precizat un oficial al EGL. Compania elveţiană a anunţat că proiectul este în fază incipientă, dar că are susţinerea Uniunii Europene. Gazoductul va transporta aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, cu opţiunea de a fi extins la 20 de miliarde. Conducerile companiilor implicate se aşteaptă ca gazoductul să fie operaţional în 2011, dată la care va devansa atât South Stream, cât şi Nabucco.
MOTIV. Parteneriatul cu EGL convine de minune Turciei, care a anunţat că grupul elveţian vrea să construiască o centrală termoelectrică pe gaze naturale în Turcia, iar oficialii de la Ankara se pregătesc să semneze în luna martie un acord preliminar cu Elveţia, care să se refere şi la energia nucleară. Turcia se confruntă cu o creştere rapidă a consumului de energie electrică. Walter Steinmann a indicat la rândul său că şi compania eleveţiană Atel este interesată să dezvolte proiecte energetice în acest stat. Până în luna mai, Turcia va organiza licitaţii pentru construirea şi operarea a trei centrale nucleare care să aibă o capacitate totală instalată de 5.000 de MW. De altfel, guvernul turc a anunţat că lucrările de construcţie trebuie să înceapă tot anul acesta. Condiţiile de licitaţie vor fi anunţate în 21 februarie, arată Reuters.
LA SÂNGE. Jozias van Aartsen, coordonatorul proiectului Nabucco şi fost ministru de Externe olandez, va vizita joi, 14 februarie, Ankara pentru a transmite Turciei un mesaj puternic, astfel încât aceasta să accepte politica energetică a Uniunii Europene, potrivit Reuters. “Vizita în Turcia reprezintă încercarea UE de a trimite un semn care să arate că Nabucco este în continuare luată în serios, însă există în continuare anumite probleme majore, iar sprijinul pentru proiect este foarte important”, a declarat Gareth Winrow, profesor de relaţii internaţionale la Bilgi University şi expert în securitate energetică.
Noua conductă trans-adriatică se bazează, în principal, pe companii din state care nu sunt membre ale UE. Acestea sunt EGL (Elveţia), StatoilHydro (din Norvegia), BOTAS (Turcia) şi NIGEC (Iran). Singura companie din UE care participă este transportatorul grec de gaze naturale, care va pompa gazul iranian venit din Turcia până în Albania, de unde va intra pe gazoductul adriatic. Uniunea Europeană nu are, teoretic, în acest caz prea mult de spus având în vedere că sunt implicate companii din afara spaţiului său.
Citește pe Antena3.ro