x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment BNR: consumul o să scadă în 2023 și 2024, iar presiunea pe salarii crește

Avertisment BNR: consumul o să scadă în 2023 și 2024, iar presiunea pe salarii crește

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2023   •   23:16
Avertisment BNR: consumul o să scadă în 2023 și 2024, iar presiunea pe salarii crește

BNR atenţionează că dobânzile mari, evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinile vor duce la încetinirea creşterii consumului românilor în 2023 şi, mai ales, în 2024. De asemenea, vor crește presiunile asupra salariilor, anunță Ziarul Financiar.

Ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea generată de prelungirea războiului din Ucraina vor determina încetinirea creşterii consumului privat, principalul determinant al avansului PIB, atenţionează BNR.

Aceste influenţe vor fi doar parţial compensate ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei.

„S-a observat că principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, însă în condiţiile încetinirii creşterii acestuia, mai ales în 2024, pe fondul ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, al evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii generate de prelungirea războiului din Ucraina, compensate doar parţial ca impact de refacerea puterii de cumpărare a populaţiei, odată cu scăderea ratei inflaţiei“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 10 mai.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avertisment BNR scădere consum