x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii ameninţă: Taxa pe profit va fi plătită de către clienţi

Bancherii ameninţă: Taxa pe profit va fi plătită de către clienţi

de Daniela Ivan    |    17 Feb 2011   •   19:15

Şefii principalelor bănci din România spun că introducerea unei taxe pe profitul instituţiilor financiare este o prostie pentru că banii vor fi luaţi tot de la clienţi. Declaraţiile vin după ce Guvernul a luat în discuţie introducerea unei taxe de solidaritate de 2,5% din profitul băn­ci­lor, iniţiativă propusă de parlamentarii PDL.

"O taxă pe profiturile băncilor, aşa cum este propusă, este clar că va fi doar încasată de bănci, dar va fi plătită de clienţi. Ce ne trebuie în Ro­mâ­­nia este un credit mai ieftin, nu mai scump", a spus preşedintele executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen. Acesta a mai adăugat că mai bine pentru statul român ar fi să se implementeze standardele internaţionale de contabilitate, IFRS, pentru că astfel, în mod automat, sectorul bancar va plăti mai mult sub forma taxelor. Steven van Groningen a mai adă­ugat că taxarea profiturilor este nedreaptă şi total nejustificată pentru că se aplică profitu­lui şi penalizează tocmai băncile care au avut în trecut un comportament echilibrat şi acum au profit.

Şi preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a spus că taxarea profiturilor băncilor este o "idee foarte proastă" pentru că ar reduce posibilitatea băncilor de a-şi majora capitalul, adică de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a credita. Cei doi au făcut aceste declaraţii la confe­rin­ţa de presă care a lansat un împrumut în valoare de 315 milioane de euro de la Fondul Euro­pean de Investiţii destinat firmelor mici şi mij­locii. Acesta se va derula prin cele două bănci. Raiffeisen Bank va avea aproximativ 100 de milioane euro din suma totală, iar restul BCR. Potrivit lui Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, acest fond de 315 milioane euro va fi unul perpetuu şi va avea ca principal avantaj costul redus pentru beneficiarul final.

×