x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile creditează statul din banii de la RMO

Băncile creditează statul din banii de la RMO

23 Mar 2012   •   12:41
Băncile creditează statul din banii de la RMO

Resursele financiare la dispozitia bancilor in urma unei reduceri a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO)se vor duce mai intai in titluri de stat, apoi incet-incet spre creditare, apreciaza reprezentantii bancilor comerciale.

"Cred ca se va porni o noua etapa de reducere a dobanzilor atat la active cat si la pasive. Banii se vor duce in primele zile in titluri de stat, apoi incet-incet in creditare. Nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare, sa punem bani in titluri de stat, altfel nu mai suntem banci comerciale ci banci de investitii. Titlurile de stat sunt o supapa si o necesitate", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Si presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a declarat ca excesul de lichiditate din reducerea RMO trebuie plasat rapid si pe ansamblu ar duce la o crestere a expunerii sectorului bancar pe titluri de stat si presupune si o scadere a randamentelor la titluri de stat.

Al doilea efect al reducerii RMO ar fi crearea unei rezerve de profitabilitate pentru sectorul bancar, prin acordarea de credite, a spus Oprescu. El a aratat ca reducerea RMO pe lei ar pune presiune suplimentara pe reducerea dobanzilor la depozite, iar ulterior la o tendinta de scadere a dobanzilor la credite, pe fondul excesului de lichiditate care trebuie plasat.

×