Resursele financiare la dispozitia bancilor in urma unei reduceri a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO)se vor duce mai intai in titluri de stat, apoi incet-incet spre creditare, apreciaza reprezentantii bancilor comerciale.
"Cred ca se va porni o noua etapa de reducere a dobanzilor atat la active cat si la pasive. Banii se vor duce in primele zile in titluri de stat, apoi incet-incet in creditare. Nu este lucrul pe care ni-l dorim cu ardoare, sa punem bani in titluri de stat, altfel nu mai suntem banci comerciale ci banci de investitii. Titlurile de stat sunt o supapa si o necesitate", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.
Si presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a declarat ca excesul de lichiditate din reducerea RMO trebuie plasat rapid si pe ansamblu ar duce la o crestere a expunerii sectorului bancar pe titluri de stat si presupune si o scadere a randamentelor la titluri de stat.
Al doilea efect al reducerii RMO ar fi crearea unei rezerve de profitabilitate pentru sectorul bancar, prin acordarea de credite, a spus Oprescu. El a aratat ca reducerea RMO pe lei ar pune presiune suplimentara pe reducerea dobanzilor la depozite, iar ulterior la o tendinta de scadere a dobanzilor la credite, pe fondul excesului de lichiditate care trebuie plasat.