x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BĂNCILE PENTRU LOCUINŢE / Profit de pe urma căderii leului

BĂNCILE PENTRU LOCUINŢE / Profit de pe urma căderii leului

de Daniela Ivan    |    22 Ian 2009   •   00:00

Băncile pentru locuinţe vor să profite de criza financiară pşi de prăbuşirea monedei naţionale pentru a atrage clienţi. Acestea se bazează pe majorarea primei de stat oferită clienţilor băncilor pentru locuinţe de la 15% la 25%, începând cu acest an.



“Volatilitatea cursului şi deprecierea monedei naţionale ne orientează către creditele în lei, avem o şansă istorică acum pentru că la noi rata este fixă, în lei, pe toată perioada creditării. Oamenii trebuie să economisească întâi, după care pot lua un credit cu o dobândă fixă de 6% pe an”, a declarat Alexandru Ciobanu, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL). El a mai explicat că, în patru ani, un client poate avea o primă de stat la economisire de cel mult 4.000 de euro, în timp ce dobânda dată de bancă este de 3% pe an la lei. În perioada de criză, oamenii cu venituri medii vor fi tentaţi să se reorienteze către economisire. Peste 85% dintre cei care iau credite de la băncile pentru locuinţe au folosit banii pentru renovarea locuinţei, restul de 15% fiind împrumuturi pentru cumpărarea de locuinţe.

“Toate băncile de locuinţe din România au în jur de 160.000 de contracte şi cred că, în 2009, lucrurile se vor echilibra între contractele de credit şi depozite”, a estimat Ciobanu. RBL se va concentra în 2009 pe contractele de economisire şi vrea să încheie cel puţin 40.000 de contracte. RBL a luat de la înfiinţare până în prezent de la stat prime de economisire de 13 milioane de euro. Ciobanu a adăugat că speră să primească toate aprobările necesare fuziunii cu HVB BPL până în martie, urmând ca după aceea să demareze procesul de fuziune. După fuziune, piaţa băncilor de locuinţe este dominată de RBL şi BCR Banca pentru Locuinţe.

×
Subiecte în articol: economic locuinţe