x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile vor să deţină acţiuni la firmele cu probleme timp 7 ani. BNR spune că nu e necesar.

Băncile vor să deţină acţiuni la firmele cu probleme timp 7 ani. BNR spune că nu e necesar.

de Daniela Ivan    |    08 Iun 2011   •   11:48

Bancile au cerut extinderea perioadei in care bancile pot detine actiuni la firmele debitoare aflate in dificultate de la maxim patru ani la sapte ani, insa BNR nu considera necesara prelungirea intervalului.

"Asociatia Romana a Bancilor a solicitat o perioada de detinere a actiunilor de cinci ani cu posibilitatea de prelungire pana la sapte ani. Se transforma intr-o detinere aproape perpetua de actiuni si nu cred ca este posibil sa se schimbe", a Alexandru Paunescu, director adjunct al Directiei Juridice a Bancii Nationale a Romaniei.

BNR a elaborat in luna mai un proiect de regulament in care se spune ca bancile ar putea prelua controlul firmelor debitoare in cadrul operatiunilor de asistenta sau restructurare financiara, dar numai dupa "un proces prudent de luare a deciziilor" si pentru o perioada de maxim trei ani, care poate fi prelungita de banca centrala la cel mult patru ani.

Paunescu a adaugat ca ARB considera prea lung termenul de 60 de zile pe care BNR il are la dispozitie pentru analiza unei cereri de intrare in actionariatului unei firme debitoare.
"Din punctul de vedere al BNR, nu poate fi un termen mai scurt pentru emiterea unui aviz. Este o aprobare a unui plan, ceea ce inseamna ca necesita timp, deci nu cred ca putem renunta la aceste 60 de zile", a continuat oficialul bancii centrale.

Bancile au mai propus ca decizia cu privire la suma maxima care poate fi acordata sub forma unei noi finantari sa fie luata de banca, pe baza unei analize de afaceri.

ARB a solicitat si relaxarea conditiilor din regulament privind constituirea de provizioane la initierea procedurilor judiciare. O dificultate intampinata in preluarea de actiuni la firmele debitoare de catre banci este reglementarea cu privire la concentrarile economice care spune ca bancile trebuie sa notifice Consiliul Concurentei.

"Este o procedura ce poate dura in medie 2-3 luni, ceea ce inseamna ca este foarte costoisitoare din punct de vedere al timpului. Intentionam sa initiem discutii cu Consiliul Concurentei pe concentrarea economica pentru a vedea in ce masura se poate restrange timpul necesar primirii raspunsului de la Consiliul Concurentei", a mai spus oficialul bancii centrale.

×
Subiecte în articol: acţiuni bănci bnr