x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani - Datoria irakiana va fi rediscutata

Bani - Datoria irakiana va fi rediscutata

14 Dec 2004   •   00:00

Romania va incepe negocierea datoriei sale cu Irakul in prima parte a anului viitor.

"Dupa alegerile din Irak, de la 30 ianuarie 2005, vom trimite o echipa de experti, avand ca punct de plecare acordul financiar semnat in februarie 1990", a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, intr-o conferinta de presa la care au fost prezenti ministrul Finantelor din Irak, Adil Abdul Mahdi, si guvernatorul bancii centrale a Irakului, Sinan Al-Shabibi. Romania nu se va alinia pozitiei Clubului de la Paris, din care fac parte principalele state creditoare, care au decis sa scuteasca Irakul de la plata a 80% din datoria pe care o are fata de tarile membre.

DATORIE. "Valoarea datoriei Irakului fata de Romania era in 1990, conform calculelor autoritatilor de la Bucuresti, de 1,7 miliarde de dolari, la care se adauga dobanzi de 900 de milioane de dolari", a declarat Mihai Tanasescu.

POZITIE. Ministrul irakian al Finantelor, Adil Abdul Mahdi, a opinat ca Irakul este deschis pentru inceperea negocierilor. El a mai adaugat ca statul arab nu poate oferi altor tari creditoare un tratament mai favorabil decat cel acordat statelor membre ale Clubului de la Paris. Oficialii irakieni spun ca este foarte probabil ca reducerea a 80% din datorie sa fie aplicabila si tarii noastre. Romania va putea primi sub forma de lichiditati numai 20% din suma. Pentru restul banilor s-ar putea gasi alte formule: programe de investitii ale firmelor romanesti in Irak, formarea de societati mixte, conversia datoriilor in actiuni etc. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic