x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE a majorat din nou dobânda cheie. Inflația în zona euro a ajuns la 7% în aprilie 2023

BCE a majorat din nou dobânda cheie. Inflația în zona euro a ajuns la 7% în aprilie 2023

de Redacția Jurnalul    |    05 Mai 2023   •   10:30
BCE a majorat din nou dobânda cheie. Inflația în  zona euro a ajuns la 7% în aprilie  2023
Sursa foto: pixabay.com

Banca Centrală Europană a majorat, joi, dobânda cheie cu 0,25% și a anunțat noi măsuri, scrie Reuters.

Astfel că rata dobânzii pentru refinanțare  va crește la 3,75% din 10 mai 2023, la facilitatea de creditare marginală va fi de 4% iar la facilitatea de depozit va ajunge la 3,25%. 

"Nu vom lua o pauză, este foarte clar. Ştim că avem de acoperit o zonă mai mare", a spus președinta BCE, Christine Lagarde, care a explicat că există riscul ca inflația să continue să crească din  cauza majorării salariilor și a profitului ridicat al companiilor.

Cu toate acestea, analiștii cred că majorarea dobânzii cheie nu se va extinde și dincolo de acest an. 

Instituția a anunțat că începând din luna iulie nu va mai reinvestii banii din datoria scadentă în programul de achiziții de active (APP), în valoare de 3.200 de miliarde de euro. 

"Consiliul guvernatorilor BCE va continua să urmărească datele economice pentru a stabili nivelul adecvat şi durata restricţiilor. Deciziile de politică monetară vor continua să fie bazate pe evaluările privind perspectivele inflaţioniste, dinamicile inflaţiei de bază şi soliditatea transmiterii politicii monetare", arată BCE.

Din vara anului 2022, BCE a crescut de 6 ori consecutiv dobânda de referință, pentru a pondera inflația galopantă. 

Băncile au înăsprit accesul la credite, din martie 2023, deși cererea a scăzut. PIB-ul zonei euro a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru din  acest an. Inflația s-a situat la 7% în aprilie. Inflaţia de bază (core inflation), ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut  la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. 

Și Fed a crescut dobânda cheie cu 0,25%, fiind a 10-a majorare consecutivă din martie 2022. 





 

×
Subiecte în articol: bce dobanda cheie inflatie