x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR eliberează băncilor 500 milioane de euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută

BNR eliberează băncilor 500 milioane de euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută

01 Iul 2014   •   18:32
BNR eliberează băncilor 500 milioane de euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută

Banca Naţională a României (BNR) va elibera băncilor aproximativ 500 milioane de euro prin măsura de reducere a rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Pentru calculele dumneavoastră, un procent de rezervă minimă obligatorie în valută este de 200 -250 milioane de euro. Vreo 500 de milioane de euro înseamnă cele două procente. (...) De la începutul anului au fost eliberaţi vreo 800-900 milioane euro, prin tăierea a patru procente", a explicat Mugur Isărescu, întrebat despre măsura luată marţi de Consiliul de Administraţie al BNR privind reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%.

De asemenea, guvernatorul a declarat că măsura nu va avea un impact imediat. "Deocamdată, în perioada imediat următoare, efectele sunt mici pentru că aplicarea porneşte după 24 iulie. Din punct de vedere al semnalului, cred că pieţele şi publicul înţeleg că ne ţinem de un program anunţat în urmă cu mai multe luni care, care spunea că pe măsură ce condiţiile economice şi financiare permit, utilizăm instrumentele de care banca dispune, lichiditatea, controlul lichidităţii, rezervele minime obligatorii şi să vedem cum va fi în viitor rata de politică monetară, pentru a ne asigura pe termen mediu obiectivele. Ca să fac o glumă sunt trei efecte: stabilitate, stabilitate, stabilitate", a arătat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că în cazul măsurilor similare luate anterior băncile au repatriat o parte din bani şi că de la începutul anului au fost eliberaţi în piaţă 800 - 900 milioane de euro. "O bună parte din ei, în condiţiile acestei dezintermedieri şi a întăririi normelor prudenţiale, au fost repatriaţi. Eu nu aş dramatiza, cum simt uneori citindu-vă pe dumneavoastră. Se dramatizează prin presă. În definitiv băncile din România au exces de lichiditate atât în lei cât şi în valută. Deci nu lipsa banilor este cauza principală a procesului de încetinire şi de scădere în cazul creditului în valută", a adăugat şeful BNR.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014.  CA al BNR a hotărât, de asemenea, menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%.  (Agrepres)

×