x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc insistă cu reducerea CAS, deşi FMI a spus clar că nu se poate

Boc insistă cu reducerea CAS, deşi FMI a spus clar că nu se poate

13 Mai 2011   •   14:33

O decizie pentru reducerea constribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi luată după primele şase luni ale acestui an, a declarat premierul Emil Boc la ministerul Muncii.

"După primele şase luni, Guvernul va face o analiză cu privire la încasările la buget şi în funcţie de această analiză vom lua o decizie”, a spus Boc.

Declaraţiile sale sunt surprinzătoare după ce Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a declarat că CAS nu poate fi redus pentru a nu periclita atingerea ţintei de deficit de anul viitor. Franks a cerut o fundamentare mai bună a datelor. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI a declarat că decizia va fi luată peste trei luni, la viitoarea vizită a delegaţiei FMI. Franks a spus că şI aşa va "o provocare” pentru autorităţile române să realizeze ţinta de deficit de 3% pentru anul viitor.
Surse oficiale declarau pentru Jurnalul Naţional că România nu va putea atinge ţinta de 3% pentru 2012 pe ESA, nu pe cash, adică să includă şI pierderile unor companii de stat. "Putem reduce în acest an deficitul de la 6,4% la 4,4% pentru că avem majorarea de TVA care se aplică tot anul, însă pentru a ajunge la 3% fără să restructurăm nimic nu se poate. Cu atât mai mult cu cât deficitul trebuie să fie de 3% pe ESA (sa includa si pierderile unor companii de stat ce primesc subventi - nr), nu pe cash”, declara sursele respective în data de 10 mai. Acestea au mai spus că proiectata creştere economică de 3,5% şi restructurarea companiilor pe pierderi nu vor fi suficiente pentru atingerea ţintei, deoarece deficitul este structural.
Mai mult, dubiile planează inclusiv asupra atingerii deficitului pentru acest an. Măsurile de reformă adoptate de Guvern până în prezent vor aduce beneficii pe termen lung pentru finanţele publice dar, cel mai probabil, efectele lor pe termen scurt nu vor fi suficiente pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta de 4,4% din PIB, stabilită pentru acest an, potrivit BRD. "Astfel, Guvernul va continua să se axeze pe reduceri de personal şi cheltuieli de capital, dar credem în continuare că îmbunătăţirea colectării taxelor şi reducerea evaziunii fiscale sunt obligatorii pentru a avea sustenabilitate pe termen mediu”, se arată în raportul de primăvară al BRD privind perspectivele macroeconomice.

Mai mult, surse apropiate negocierilor dintre Guvern şI instituţiile internaţionale arătau săptămâna trecută că FMI se teme ca alegerile din 2012 ar putea face ca Guvernul să renunţe la unele reforme asumate pe motiv că economia revine pe creştere.
"Trebuie să fim realişti că în momentul în care economia începe să îşi revină cei din sfera politică vor începe să spună: "S-a terminat cu criza, hai să o lăsăm mai moale cu reformele”, au afirmat la finele lunii aprilie surse apropiate discuţiilor dintre autorităţi şi delegaţia FMI. Anul viitor vor avea loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare. FMI cere accelerarea privatizării, închiderii sau restructurării companiilor de stat. 

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni, la TVR, că nu va fi posibilă scăderea CAS şi că i-a spus acest lucru premierului "de mai bine de o lună şi jumătate”, el adăugând, în acest context, că "Guvernul poate avea abordări politice”.
"Eu vă spun, categoric, ca om care, după ce a văzut ce s-a întâmplat în guvernarea domnului Tăriceanu, se uită foarte atent, deşi nu e treaba mea, la ce se întâmplă cu bugetul. Eu vă spun că nu se poate (reduce CAS -nr)”, a spus preşedintele, întrebat despre declaraţia lui Jeffrey Franks referitoare la imposibilitatea reducerii CAS. 

"Bun, Guvernul poate avea abordări politice. Eu, în ceea ce priveşte stabilizarea macroeconomică a României, consolidarea ei şi crearea premiselor de reluare a creşterii nu am niciun fel de abordare politică, ci tehnică. Am învăţat să nu mai cred în politicieni. Vă şochează că vă spun asta? Pentru că, ţineţi cont că premierul vorbeşte exprimând poziţia nu numai a lui, ci a unei coaliţii. Coaliţia trebuie să ştie că, cel puţin din punctul de vedere al preşedintelui, este o eroare”, a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că CAS nu poate scădea atât timp cât munca la negru este la un nivel ridicat în economie.

×