x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetarii au 20% din credite

Bugetarii au 20% din credite

21 Mai 2010   •   00:00

O cincime din creditele destinate populaţiei au fost acordate de bănci salariaţilor din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 miliarde de lei (4,8 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României.

Surse din piaţa bancară au declarat că datele culese de banca centrală arată o dispersie semnificativă, unele bănci având o pondere spre 10%, în timp ce altele au finanţat bugetari în proporţie de 25% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei. Potrivit bancherilor, în cel mai pesimist scenariu, cu intrarea în incapacitate de plată a jumătate dintre clienţii din sistemul public, solvabilitatea medie a băncilor nu va scădea sub 10%, comparativ cu 14,7% în prezent.

Guvernul a decis, în urma negocierilor cu experţii FMI, să reducă cu 25% salariile bugetarilor şi să concedieze 70.000 de angajaţi din sectorul de stat pentru a se încadra în nivelul cheltuielilor de 39 miliarde de lei.

Media împrumuturilor pentru bugetari arată că angajaţii din mediul privat au accesat într-o proporţie mai mare creditele bancare, în condiţiile în care raportul dintre bugetari şi total salariaţi fiscalizaţi este de 1 la 3.

×
Subiecte în articol: economic