x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria interzice importurile pentru unele produse agricole din Ucraina. România se mai gândește

Bulgaria interzice importurile pentru unele produse agricole din Ucraina. România se mai gândește

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   18:00
Bulgaria interzice importurile pentru unele produse agricole din Ucraina. România se mai gândește
Sursa foto: Unsplash.com

După Polonia Ungaria și Slovacia, și Bulgaria interzice importurile pentru unele produse agricole din Ucraina.

Guvernul de la Sofia a decis să oprească temporar anumite importuri agricole din Ucraina, după ce fermierii locali au declanșat proteste masive, la începutul acestei săptămâni, și au blocat vămile de la frontiera cu România.

Inițial, guvernul de la Sofia a anunțat că nu va institui interdicții unilaterale la importurile ucrainene, așa cum au procedat Polonia, Ungaria și Slovacia.

Dar protestele fermierilor au determinat executivul bulgar să-și schimbe poziția în mai puțin de o săptămână.

Vor fi astfel interzise importurile de semințe de floarea soarelui din Ucraina, a anunțat premierul Nikolai Denkov. Acesta a dat asigurări că va sprijini producția agricultorilor locali. Importul de semințe din Ucraina va fi oprit până când cele două ţări ajung la un acord privind cotele de import.

Ilia Prodanov, reprezentant al protestatarilor, a confirmat că s-a ajuns la un acord cu executivul, potrivit antena3CNN.

Producătorii de cereale din Bulgaria au cerut şi interzicerea importurilor de grâu, porumb şi rapiță din Ucraina, deoarece se tem de concurența neloială a fermierilor din această țară.

Un acord între Bulgaria și Ucraina va trebui să aștepte până după planificata întâlnire pe probleme agricole între Comisia Europeană şi reprezentanții Kievului, notează presa internațională.

Ca de obicei, autoritățile de la București nu sunt receptive să protejeze interesele producătorilor autohtoni și nu au impus nicio restricție în acest sens. 

×
Subiecte în articol: agricultura cereale ucrainene importuri