x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de Valori este sensibila la arestari

Bursa de Valori este sensibila la arestari

27 Mai 2005   •   00:00

Retinerea de catre Parchet a presedintelui Rompetrol a provocat suspendarea de la tranzactionare la Bursa a actiunilor Petromidia. Acum doi ani, Bursa a reactionat similar pentru a-i proteja pe investitori.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • MECANISM. Piata isi apara investitorii de pericolele care le sunt straine
    Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost suspendate, in primele minute ale sesiunii de ieri, de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), datorita retinerii presedintelui companiei, Dinu Patriciu, in noaptea de joi spre vineri, sub acuzatiile de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

    "FORTA MAJORA". "Este o practica obisnuita a burselor, necesara pentru a asigura informarea continua a investitorilor si protectia lor impotriva unor variatii de pret incontrolabile in absenta acestei informari", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Regulamentul in cauza prevede aceasta decizie si, "in cazuri de forta majora, care ar putea periclita desfasurarea in conditii normale", a operatiunilor bursiere. Brokerii spun ca decizia BVB este fireasca, cazul Rompetrol fiind unul de forta majora. Reluarea tranzactionarii se realizeaza dupa ce piata este informata oficial asupra problemei. In 2003 s-a mai inregistrat o situatie asemanatoare, in cazul arestarii lui Iosif Pop, fostul presedinte al unei alte vedete a Bursei, Banca Transilvania. Interesant este ca Pop a fost arestat dupa ce fusese declarat "bancherul anului", iar liderul Rompetrol pateste acelasi lucru dupa ce compania sa a obtinut cele mai bune rezultate din ultimii ani.

    Dupa eliberarea sa, Iosif Pop a dat in judecata statul roman, cerand daune de 15 milioane de euro. Acum, oficialii Rompetrol spun ca iau in calcul actionarea in instanta "a persoanelor si institutiilor care de mai bine de doi ani hartuiesc compania".

    RETINEREA. Ordonanta Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie de retinere a lui Patriciu a fost emisa la ora 1:30, inainte ca acesta sa-si fi terminat de scris declaratia, potrivit avocatului acestuia, Cristian Iordanescu, citat de Mediafax. Iordanescu spune ca la dosar nu exista nici o proba "puternica" si nici acte pentru incriminarea omului de afaceri.

    La 29 martie, Ministerul Public informa ca dosarul Petromidia priveste, printre altele, neefectuarea unor investitii de 15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat. Oficialii companiei spun ca Petromidia a realizat la timp "investitii depasind valoarea prevazuta in contractul de privatizare".

    ACTIUNI
    Joi, actiunile Rompetrol inregistrasera o pierdere de pret de 6,09%, pana la 834 lei pe actiune, sub influenta audierii lui Patriciu la Parchet. In numai 45 de minute a fost vanduta majoritatea celor 33,2 milioane de actiuni, in valoare de 28,2 miliarde de lei, transferate joi. Pretul unei actiuni a crescut anul trecut de la 503 lei la 1.250 lei. Rompetrol asigura grosul tranzactiilor la BVB, impreuna cu Petrom, BRD, Banca Transilvania si cele cinci SIF-uri. Anul trecut, profitul net al companiei a fost de 11,8 milioane de dolari, dupa ani de pierderi.
    ×
    Subiecte în articol: economic