x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BURSA, ÎN CRIZĂ/Obligaţiunile, pe val

BURSA, ÎN CRIZĂ/Obligaţiunile, pe val

de Daniela Ivan    |    26 Noi 2008   •   00:00

Piaţa obligaţiunilor va căpăta o valoare mai mare, în condiţiile în care creditul bancar se contractă şi firmele nu mai au lichidităţi.



"Brokerii vor putea să-i conecteze pe cei fără bani cu cei care au, chiar şi în această perioadă. La creditul bancar decizia este în mâna unui bancher, dar în piaţa de capital avem de-a face cu o oportunitate pe care o punem în faţă unor investitori care percep în mod diferit riscul", a declarat Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). El a mai adăugat că obligaţiunile pot fi cuplate şi convertite în acţiuni. Criza financiară a căpătat o dimensiune mare şi a influenţat şi piaţa locală, care a fost afectată de plecarea nerezidenţilor care şi-au plasat banii în active mai sigure. Această tendinţă a fost privită la început ca o corecţie de preţuri, după care am asistat la o piaţă nervoasă în aşteptare cu fluctuaţii mari, urmată de o scădere foarte brutală în octombrie.

PRĂBUŞIRE

Valoarea tranzacţionată zilnic a scăzut de la 21 de milioane de euro, cât era anul trecut, la sub 10 milioane de euro, în unele zile din octombrie. Anul electoral, care se apropie de final, a jucat şi el un rol important în decizia investitorilor locali şi internaţionali. Bursa este foarte volatilă, din cauza unei lichidităţi reduse, generată de puţinătatea titlurilor şi de fluxul de capital scăzut. Pachetele sunt concentrate în mâna unor jucători care nu generează lichiditate. "Ceea ce am văzut în ultimul trimestru pe pieţele financiare eu nu am mai văzut. Volatilităţi de peste 10% pe o piaţă ca cea din New York este foarte mult", a mai spus Framache, la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank şi BNR.

×
Subiecte în articol: economic