x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

05 Ian 2005   •   00:00

6 ianuarie 2005
FINANTARE. Banca Mondiala ar putea acorda Romaniei finantari de peste doua miliarde de dolari, in urmatorii patru ani, in cazul in care programele derulate vor inregistra rezultate bune, a declarat directorul Bancii pentru Europa Centrala si de Sud, Anand Seth. Discutiile purtate de reprezentantul institutiei financiare cu primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, si cu presedintele, Traian Basescu, au vizat procesul de elaborare a unui nou cadru pentru asistenta oferita de Banca Mondiala. Stategia, care va fi lansata in luna iulie a acestui an, va specifica directionarea si nivelul fondurilor, precum si instrumentele prin care institutia va sprijini Romania in perioada 2005-2008. Banca Mondiala a acordat Romaniei, din 1990 pana in prezent, imprumuturi de peste 4,2 miliarde de dolari.

FACILITATI. Importurile de carne de porc transata si congelata vor fi scutite si in acest an de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde se aplica taxe de 20%. In acelasi timp, la importurile de carne congelata in carcasa se va aplica o taxa de 45%. Potrivit datelor furnizate de Patronatul Roman al Carnii de Porc, importurile de carne de porc s-au ridicat anul trecut la 120.000 de tone, in conditiile in care productia interna (fara autoconsum) s-a ridicat la 250.000 de tone.

TELECOMUNICATII. Noua companii de telecomunicatii si de investitii s-au inscris pana in prezent la licitatia prin care statul ceh va vinde pachetul majoritar de actiuni operatorului de telefonie Cesky Telecom. Pretul de pornire a licitatiei este de 2,8 miliarde de dolari. Printre companiile interesate sa preia Cesky Telecom se numara Swisscom, TDC (Danemarca), TeliaSonera, Vodafone si Telefonica (Spania). Surse apropiate discutiilor au apreciat ca este posibil ca si France Telecom sa se inscrie la licitatie. Actiunile Cesky Telecom au urcat cu 12% in ultima luna, de cand guvernul de la Praga a anuntat ca va accelera desfasurarea licitatiei. CSFB si Ceska Sporitelna ofera servicii de consultanta autoritatilor cehe pentru aceasta privatizare.

PROCESOARE AMD FALSIFICATE. Un intreg lot de procesoare AMD cu defecte de fabricatie ce trebuia sa fie distruse au fost furate si trimise spre comercializare in China si Europa. Politia din Taiwan a interceptat un transport si a confiscat aproximativ 60.000 de procesoare AMD defecte, dar cu etichetele falsificate. Potrivit publicatiei chineze Liberty Times, este posibil ca aproape un milion de procesoare defecte sa fi ajuns deja pe canalele de distributie din Asia si Europa. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: economic