x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Info

BUSINESS/Info

24 Noi 2004   •   00:00

25 NOIEMBRIE 2004
MODERNIZARE. Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC) va finanta cu aproximativ 200 de milioane de dolari proiectul de reducere a emisiilor de bioxid de sulf ale centralei termoelectice de la Turceni. Rambursarea se va face in termen de 30 ani, cu o perioada de gratie de 10 ani, dobanda fiind stabilita la 0,75%. In Romania, JBIC finanteaza mai multe proiecte in sectorul energetic, printre care modernizarea unui grup al centralei termoelectrice Paroseni (Valea Jiului) si a statiei electrice Brazi Vest (Prahova). In ambele cazuri, lucrarile sunt efectuate de firme japoneze - un consortiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi si Toshiba, respectiv Itochu si Toshiba-Mitsubishi Transmission & Distribution Corporation.

PRELUARE. Producatorul italian de scutere Piaggio a primit avizul Comisiei Europene pentru achizitia fabricantului de motociclete Aprilia, aflat intr-o situatie financiara dificila. Tranzactia va forma o companie cu venituri anuale de 1,5 miliarde euro. Aprilia, care are in portofoliu si marca Moto Guzzi, a acceptat, in luna august, oferta de preluare formulata de Piaggio, constructorul scuterelor Vespa. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita. Piaggio nu intentioneaza sa inchida nici o fabrica si nici nu va disponibiliza personal.

STATII HIDROLOGICE. Compania americana Lockheed Martin va instala peste 600 de statii hidrologice cu senzori in bazine hidrologice din Romania. Proiectul are o valoare de 46 milioane de dolari si presupune proiectarea, construirea si integrarea sistemului DESWAT in sistemul meteorologic integrat. Senzorii vor fi instalati in 11 bazine hidrografice din tara. Acesta este al doilea program derulat de autoritatile romane impreuna cu firma americana si destinat prevenirii inundatiilor. Programul "Destructive Waters" (DESWAT) este destinat consolidarii capacitatii Autoritatii Nationale de Gospodarire a Apelor "Apele Romane" de a monitoriza inundatiile si a celei a Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor de a prognoza aceste fenomene.

DISNEYLAND FENG SHUI. Grupul Walt Disney a anuntat deschiderea unui Disneyland la Hong Kong pe 12 septembrie 2005, precizand ca data a fost aprobata de maestrii Feng Shui. "Maestrul nostru Feng Shui ne-a asigurat ca data de 12 septembrie este potrivita", a declarat directorul general al Disneyland Hong Kong, Don Robinson, anuntand deschiderea primului parc al grupului in China.

×
Subiecte în articol: economic