x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

16 Noi 2004   •   00:00

16 noiembrie 2004

OBLIGATIUNI IPOTECARE. In 2005, BNR va elabora o serie de legi in domeniul creditelor ipotecare ce vor permite dezvoltarea unei piete secundare a imprumuturilor de acest gen si aparitia bancilor specializate in finantarea locuintelor, a declarat prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu. Legea obligatiunilor ipotecare va reglementa functionarea institutiilor necesare pentru dezvoltarea pietei pe care vor putea fi tranzactionate obligatiunile ipotecare si va stabili cadrul privind protectia investitorilor in astfel de valori mobiliare. Pe de alta parte, reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spun ca aceasta piata organizata este pregatita sa gazduiasca tranzactionarea obligatiunilor ipotecare. La BVB sunt deja listate numeroase obligatiuni municipale. (A.N. Ionescu)

UN MILIARD DE LEI. In urma centralizarii datelor cu privire la veniturile declarate, realizate de aradeni din salarii si activitati independente, pe parcursul anului fiscal 2003, s-a stabilit ca aproape 160 dintre acestia au realizat venituri de peste 1 miliard de lei, fata de numai 103 persoane in anul fiscal 2002. Astfel, pe primul loc al topului se afla un aradean care a avut, anul trecut, un venit net impozabil de 5,967 miliarde de lei. Acesta este urmat de o persoana care a reusit sa adune 3,747 miliarde de lei, ultimul loc in "top ten" fiind ocupat de aradeanul ale carui venituri s-au ridicat la 2,274 miliarde de lei, a precizat Calin Arusti, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad.

FINANTARI. SanPaolo IMI Bank Romania va primi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) o linie de credit de 25 milioane de euro. Operatiunea este inclusa intr-o finantare de 150 milioane de euro, pe care institutia financiara a acordat-o grupului italian. Fondurile primite de la BEI vor fi utilizate atat pentru finantarea IMM, cat si a proiectelor din domeniul mediului, lucrarilor de infrastructura, economiilor de energie, sanatatii si educatiei. Valoarea proiectelor eligibile poate varia intre 40.000 euro si 4 milioane euro, din care suma maxima finantata va fi de 2 milioane euro. Creditul poate fi acordat pentru un interval de pana la 10 ani.

×
Subiecte în articol: economic