x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/Info

BUSINESS/Info

12 Noi 2004   •   00:00

12 NOIEMBRIE 2004
CALDURA IEFTINA. Azi este inaugurata a cincea centrala termica din Romania, care este alimentata cu rumegus si este construita in cadrul programului "Sawdust 2000", initiat de Guvernul Regatului Danemarcei, prin Agentia Daneza pentru Protectia Mediului (ADPM) si de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE). Capacitatea centralei de producere este de 6 MWh si va incalzi 160 de apartamente si mai multe institutii publice. Pretul de cost estimativ al gigacaloriei produse la Vlahita este de 550.000 de lei, fata de pretul national de referinta de 892.000 lei/Gcal. Investitia a costat 64,7 miliarde lei si a fost finantata de Guvernul Regatului Danemarcei, prin ADPM cu 36,9 miliarde, ARCE cu 18,9 miliarde si Programul Phare cu 8,5 miliarde lei. (A.N. Ionescu)

CONCURS BANOS. Fundatia Holcim pentru Constructii Durabile organizeaza o competitie mondiala de proiecte, cu premii totale de 2 milioane dolari. Arhitecti, studenti la arhitectura si constructii, ingineri constructori pot trimite proiecte de constructii durabile, inscrierile in concurs facandu-se pe site-ul www.holcimawards.org. Vor fi selectate proiectele care contribuie la dezvoltarea durabila a constructiilor, in arhitectura, urbanism, inginerie civila si alte discipline conexe.

INVESTITIE. Producatorul de vin Cramele Prahova a incheiat, la sfarsitul lui septembrie, un program de modernizare si retehnologizare a capacitatii de imbuteliere si depozitare a vinurilor vrac. Proiectul, realizat in cadrul Masurii 1.1, "imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", a fost contractat cu Agentia SAPARD in august 2003 si a avut o valoare totala eligibila de circa 44,5 miliarde lei. Banii au fost folositi pentru achizitionarea de utilaje si instalatii tehnologice de ultima generatie, speciale pentru obtinerea anumitor marci de vinuri si pentru dotarea cu echipamente necesare infiintarii unui laborator performant pentru controlul calitatii. A fost modernizata crama de depozitare si prelucrare a vinului vrac si au fost redimensionate spatiile de depozitare si invechire a celui imbuteliat.

×
Subiecte în articol: economic