x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

06 Noi 2004   •   00:00

6 noiembrie 2004

IMBUNATATIRE. Ministerul Economiei si Comertului a cerut companiilor CEZ Cehia si E.ON Germania sa-si imbunatateasca, in doua saptamani, ofertele angajante depuse pentru privatizarea societatilor de distributie Electrica Oltenia si Electrica Moldova, a declarat Dan Ioan Popescu. Purtatorul de cuvint al CEZ, Ladislav Kriz, a declarat agentiei Reuters ca grupul ceh va inainta o oferta imbunatatita pana la termenul stabilit, fara a preciza daca aceasta presupune si majorarea pretului oferit. Cativa analisti citati de Reuters au estimat ca CEZ este pregatita sa achite pana la 201 milioane euro (255,6 milioane dolari) pentru a intra in posesia pachetului majoritar al societatii Electrica Oltenia si 120 milioane euro pentru Electrica Moldova.

INVESTITIE. Producatorul japonez de cablaje electrice pentru automobile Sumitomo Electric Ltd. va deschide, in noiembrie, la Alba Iulia, cea de-a treia fabrica a sa din Romania, in care a investit 7 milioane euro. Directorul economic Florin Ionut a declarat agentiei Mediafax ca investitia in echipamente de productie s-a ridicat la 3 milioane euro, restul fondurilor fiind utilizat pentru constructia cladirii. Unitatea de productie de la Alba Iulia, unde vor fi realizate sisteme electrice pentru autovehiculele Toyota, va avea o suprafata construita de 15.000 metri patrati si va asigura circa 1.500 locuri de munca. Compania a finalizat, in luna martie a acestui an, extinderea unei alte fabrici, in municipiul Deva, unde sunt realizate, in principal, cablaje pentru autovehicule Renault.

COMTIM, PRELUAT. Compania americana Smithfield Foods, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc din lume, a anuntat oficial preluarea Comtim Group Timisoara si a firmei poloneze Morliny. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 83 de milioane de dolari. Comtim Group a fost infiintata dupa esecul privatizarii cu firma australiana Smorgon&Cojo Group, care se angajase, in anul 2000, sa preia combinatul in intregime, dar nu a gasit finantarea necesara. Proprietarul Comtim Group - cel mai mare producator de carne din Romania, cu un efectiv de porcine de peste 100.000 de capete - este omul de afaceri australian Nicolae Cojocaru, actionar la Smorgon & Cojo Group. Achizitiile din Romania si Polonia au fost realizate conform strategiei de expansiune a companiei americane in Europa, in vederea consolidarii pozitiei pe piata, in special in estul continentului.

×
Subiecte în articol: economic