x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BUSINESS/INFO

BUSINESS/INFO

05 Noi 2004   •   00:00

5 noiembrie 2004

INTERDICTIE. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis societatilor de servicii de investitii financiare sa preia si sa transmita altor brokeri ordinele de tranzactionare primite de la clienti, dupa ce a constatat ca unii investitori au fost prejudiciati prin astfel de contracte de intermediere. Decizia CNVM se bazeaza, potrivit institutiei de reglementare, pe rezultatele unor controale si investigatii efectuate la mai multi brokeri, in urma carora a reiesit ca o serie de investitori au fost prejudiciati prin incheierea unor contracte de intermediere intre societatile de servicii de investitii financiare. Hotararea CNVM va putea fi contestata in termen de 30 de zile.

INVESTITII. Grupul Kosarom va investi in urmatorii doi ani peste 7 milioane euro pentru construirea a doua noi abatoare, la Iasi si Pascani, iar o parte din fonduri ar putea fi obtinute prin SAPARD, a declarat directorul de comunicare al firmei, Marius Toth. El a precizat ca unitatile vor fi specializate in sacrificarea porcilor si a pasarilor. Kosarom a mai deschis in acest an o fabrica de nutreturi combinate pentru pasari si porci la Iasi. Grupul Kosarom a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 25 milioane euro.

MOBILA SCUMPA. Vor creste preturile la toate produsele pe baza de lemn, au spus reprezentantii patronatelor. Majorarea cu 20% a pretului de incepere a licitatiilor la masa lemnoasa pe picior de la 461.368 lei pe metru cub la 553.642 lei pe metru cub, afecteaza toti consumatorii de lemn. Firmele de exploatare si prelucrare primara a lemnului, producatorii de mobila si cei de celuloza si hartie vor fi nevoiti sa mareasca costurile la toate sortimentele de explorare si prelucrare primara. In aceste conditii, alternativa de acoperire a costurilor de productie este cresterea preturilor la toate produsele din lemn, atat pe piata interna, cat si la export. "Mentinerea aprobarii de majorare cu 20% inseamna recesiune pe piata europeana in conditiile in care in ultimii 3 ani vanzarile au scazut", a spus Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania. "Pe piata romaneasca, majorarea inseamna in cele din urma somaj si falimentare", a completat Daniel Egri, director general Mobex Targu Mures. (Gabriel Preda)

×
Subiecte în articol: economic