x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câciu: Statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare

Câciu: Statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare

de Redacția Jurnalul    |    05 Apr 2023   •   17:00
Câciu: Statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare
Sursa foto: Lucian Alecu

Statul român trebuie să facă facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesențiale, pe fondul constatărilor și a unei reduceri a încasărilor la veniturile statului, afirmă ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

„Astăzi (miercuri - n.r.) am luat o decizie o ajustare pe Codul de Procedură fiscală, cu privire la modul de acordare a eșalonărilor simplificate și a eșalonărilor clasice. Nu se mai acceptă la eșalonare accizele, nici la cea clasică, nici la cea simplifacată. Pe cea simplificată nu se mai acceptă la eșalonare accize, stopaj la sursă și taxe din jocuri de noroc. Intervin și anumite instrumente pentru ca eșalonarea să nu mai fie folosită ca instrument de temporizare mai mult decât trebuie a plății unot taxe către bugetul de stat. De asemenea, se ridică nivelul de garanții care se depun la eșalonarea clasică și crește dobânda eșalonărilor simplificate, se egalizează cu dobânda de la eșalonarea clasică”, spune Adrian Câciu.

El arată că la nivelul coaliției și a Guvernului sunt făcute analize periodice, trimestrial.

„La ședința de ieri (marți - n.r.) a coaliției am avut o astfel de prezentare pentru că este final de trimestru, este normal să ai o abordare responsabilă, prezinți care este situația și ajustezi, adaptezi politicile Guvernului astfel încât țintele pe care le-ai asumat la început de an să le păstrezi ca fiind obiective de atins. Pe fondul constatărilor și a unei reducere a încasărilor la veniturile statului, este evident și cred că asta nu are de ce să deranjeze pe nimeni, că și statul român trebuie să facă facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesențiale. Având în vedere decizia de ieri, colegii de la Finanțe vor face o analiză pentru ajustarea cu 20 de miliarde pe bugetul general consolidat al statului. Unora li se pare mult, eu vreau să spăun că etse o ajustare primară, cred că există multe locuri unde, nu aș vrea să o numesc risipă dar o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuiei bugetare. Vă asigur că atunci când măsurile vor prinde concretețe vor fi puse la dispoziție. Toate măsurile sunt sunt posibile. Trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare. Cred că românii ne cer, în primul rând nouă, ca stat, să dăm dovadă de solidaritate. Ca să nu fie o surpriză, anul trecut am anunțat ajustarea în luna mai, tot în primăvară. Abordarea noastră este de zi cu zi, de a lua măsuri”, încheie Câciu.

„Nu vă așteptați ca acest guvern să taie bani de la cetățeni, dar să găsească o formă de echitate socială, de justiție socială, asta pot să vă asigur că pentru asta lucrăm”, adaugă ministrul de Finanțe.

Întrebat dacă se pune problema impozitării salariilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui României, el afirmă: „Măsurile de ajustare nu sunt măsuri fiscale. Noi discutăm de ajustări de cheltuieli care sunt pe politica fiscal-bugetară nu pe zona de Cod Fiscal. (...) Nu exclud absolut niciun fel de posibilitate”, completează Câciu.

În opinia ministrului de Finanțe, în prezent nu este oportună o discuție despre impozitare și afirmă că salariile bugetarilor „până la aprobarea legii salarizării și venirea cu noile principii ale salarizării, lucrurile intră într-o perioadă de așteptare și analiză”.

Se reduc cheltuieli bugetare cu 20 de miliarde, fără a tăia de la investiții, au decis, marți, liderii PSD, PNL și UDMR în ședința coaliției.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: caciu ajustare cheltuieli