x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cade euro

Cade euro

18 Mai 2010   •   00:00

Criza din Grecia şi problemele cu care se confruntă Italia, Spania şi Portugalia au trimis euro în corzi, moneda unică europeană prăbuşindu-se la minimul ultimilor patru ani, după ce vineri se afla abia la minimul ultimelor 18 luni. Euro se tranzacţiona ieri la 1,23 dolari, cu 15% sub nivelul din decembrie 2009 şi mult sub maximele de 1,6 dolari atinse în cursul marilor turbulenţe financiare din SUA.

Drama datoriilor Greciei s-a repercutat rapid asupra statelor foarte îndatorate din uniunea monetară. Spania a anunţat săptămâna trecută un plan de austeritate pentru economisirea a 15 miliarde de euro, între care reducerea salariilor cu 5%. Ieri, Italia a anunţat şi ea un plan de reducere a cheltuielilor cu 27,6 miliarde de euro în următorii doi ani. Spania are un deficit de 11,2% din PIB, în vreme ce Portugalia a ajuns şi ea la 9,4%. Aceasta a tăiat şi ea salariile şi a majorat taxele, în vreme ce Franţa a îngheţat cheltuielile publice pentru următorii trei ani.

Hewson, analist la CMC Markets, a declarat că, dacă trendul se menţine, euro va ajunge sub paritatea de 1 dolar în următorii doi-trei ani, citat de MarketWatch.

×
Subiecte în articol: economic