x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cardul BRD este campion la pene

Cardul BRD este campion la pene

de Daniela Ivan    |    14 Iul 2007   •   00:00
Cardul BRD este campion la pene
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Circa două milioane de clienţi nu vor putea utiliza cardul BRD in noaptea de marţi, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie. Intreruperile anunţate sau neanunţate, tot mai dese acum in perioada concediilor, nemulţumesc posesorii de carduri.

Atm - sistemele informatice, blocate de modernizări

Circa două milioane de clienţi nu vor putea utiliza cardul BRD in noaptea de marţi, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie. Intreruperile anunţate sau neanunţate, tot mai dese acum in perioada concediilor, nemulţumesc posesorii de carduri.


Utilizatorii de carduri BRD sunt sfătuiţi să-şi asigure o rezervă de numerar pentru noaptea de marţi spre miercuri deoarece sistemul informatic al băncii va fi oprit, informează un comunicat al instituţiei bancare. "Realizarea unor lucrări de mentenanţă la infrastructura de alimentare cu electricitate a centrului informatic al BRD va determina intreruperea sistemului informatic de carduri al băncii in noaptea de marţi, 17 iulie, spre miercuri, 18 iulie 2007, intre orele 23:00 şi 02:30", se spune in comunicat.

Cardurile emise de bancă nu vor putea fi utilizate pentru plăţi la comercianţi şi retrageri de numerar, in Romănia sau in străinătate. Este ce-a de-a treia oprire anunţată a sistemului informatic in ultima lună şi jumătate. In paralel cu acestea au existat şi alte perioade in care cardurile BRD nu au putut fi utilizate. Din acest motiv, oficialii băncii au anunţat că in noaptea de miercuri spre joi vor instala generatoare de mare putere, capabile să susţină o perioadă lungă de timp funcţionarea tuturor serverelor. Conducerea BRD a luat această decizie din cauza frecventelor intreruperi survenite in ultima vreme in alimentarea cu curent, unele provocate de furtuni.

MODERNIZARE. BRD a mai oprit reţeaua de bancomate (ATM) şi aparate de plată cu cardul la comercianţi (POS) intre 8 şi 9 iulie, pentru ca banca să poată realiza unele lucrări de mentenanţă a sistemului informatic de carduri. Tot pentru creşterea nivelului de securitate a sistemului, BRD a mai oprit sistemul informatic şi in noaptea de 3 spre 4 iunie, respectiv in noaptea de luni spre marţi, 5 iunie. Reprezentanţii băncii susţin că aceste opriri anunţate sunt necesare, pentru că altfel serviciile nu se vor putea imbunătăţi. Intreruperea anunţată din 8 iulie a avut ca obiect "trecerea la standardul EMV pe partea de acceptare a cardurilor cu cip. Acestea reprezintă cea mai inaltă tehnologie in domeniul moneticii, cipul inmagazinează in condiţii de securitate maximă informaţiile confidenţiale ale posesorului şi nu pot fi copiate", ne-au explicat oficialii băncii. Instituţia va investi intre 35 şi 40 de milioane de euro in acest an in reţeaua de unităţi, bancomate, sistemul informatic şi carduri.

Â

Piaţa cardurilor

Numărul cardurilor din Romănia se apropie de zece milioane, conform estimărilor din piaţă. Adică ne apropiem şi noi de ceea ce se intămplă in ţările civilizate din Europa, utilizarea mai mică a numerarului. Insă creşterea numărului de utilizatori de carduri forţează băncile mari să-şi up-gradeze sistemul informatic. In afară de BRD, şi Banca Comercială Romănă a lucrat in luna mai la imbunătăţirea sistemului informatic care gestionează operaţiunile cu carduri. Reţeaua a fost oprită incepănd de sămbătă, 12 mai, ora 0:00, pănă luni, 14 mai, ora 7:00. Cu această ocazie, fiecărui card i-a fost ataşat un cont curent in care posesorii de card pot efectua şi alte operaţiuni decăt cele cu carduri. BCR este lider pe piaţa cardurilor, cu aproape 2,2 milioane de carduri active.

×
Subiecte în articol: economic carduri informatic