x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tot ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Beneficiari, sumele alocate, acte necesare. Cum se intră în posesia acestora

Tot ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Beneficiari, sumele alocate, acte necesare. Cum se intră în posesia acestora

de Anastasia Paul    |    16 Ian 2023   •   10:35
Tot ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Beneficiari, sumele alocate, acte necesare. Cum se intră în posesia acestora
Sursa foto: mfe.gov.ro/

Cardurile de energie vor fi distribuite de Poșta Română persoanelor vulnerabile. Valoarea acestora este de câte 700 de lei, acordați de două ori pe an.

 Distribuirea acestora se face în luna februarie iar plățile de la 1 martie 2023.

Lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Banii provin din fonduri europene nerambursabile iar suma totală se ridică la 4 miliarde de lei, acordați pentru 2,8 milioane de gospodării, potrivit mfe.gov.ro.

"Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile. Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii", explică Marcel Bolo, ministrul MMSS.

Cardurile se distribuie de Poșta Română pentru a se ajunge și la persoanele din zonele rurale. 

"Un alt avantaj care a vizat implicarea Postei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române”, a transmis demnitarul.

Fondurile au fost accesate prin Programul operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020.

Cum se acordă ajutorul

Cardul este emis pe suport de hârtie și se pot plăti facturi de energie, total sau parția). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează

Se pot plăti facturi, curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat;
  • alocația pentru susținerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele acordate în două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cine sunt beneficiarii

- pensionari cu vârste de peste 60 de ani și venituri lunare sub 2.000 de lei

- pensionari de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri lunare sub 2.000 de lei

- persoanele cu handicap, cu venituri lunare sub 2.000 de lei

- familiile cu alocații de susținere

- familiile/persoanele care trăiesc din ajutoare sociale

Venitul net/coabitant, într-un loc de consum, să fie sub 2.000 de lei

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă sunt neeligibili. Aceștia pot suna la nr.tel. 

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei, 0319966, call center al Poștei Române, pentru a primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Listele finale cu beneficiari

Procedura cuprinde mai multe etape:

- lista beneficiarilor care se în categoriile stabilite 

- verificarea veniturilor acestora

- se verifică numărul de locatari la fiecare punct de consum

- se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum

Condiții de acordare

Cardul se va distribuit de către lucrătorii Poștei Române la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată/loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate fi emisă pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Când ajung cardurile la beneficiari

În periada 1–28 februarie 2023 beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie.

Beneficiarii vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.

În perioada 1–30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a.

Când expiră ajutorul

Toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate, de la 1 ianuarie 2024. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Acte necesare pentru plată

- Cardul de energie primit prin Poșta Română

- Actul de identitate al beneficiarului sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului

- Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Ce este certificatul de validare a datoriei

Este un document emis de asociația de proprietari/locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari/locatari, rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

Asociațiile de proprietari/locatari vor încheia protocoale de colaborare cu Poșta Română pentru a comunica conturile bancare și orice alte date necesare pentru virarea sumelor aferente mandatelor poștale emise prin utilizarea cardurilor de energie.

Beneficiarii de carduri care sunt racordați la alimentarea cu energie termică în regim centralizat, trebuie să solicite eliberarea acestui card de către Asociația de proprietari unde este înscris.

După ce îl primesc, pentru a achita factura la energie termică, trebuie să îl prezinte poștașului/oficiantului poștal împreună cu cartea de identitate și cardul de energie.

Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Poșta Română.

Cum se efectuează plata

La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.

Pot retrage numerar de pe carduri?

Nu există această posibilitate. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.

Declarația pe proprie răspundere și în ce situație se utilizează

Este un document ce trebuie completat de potențialul beneficiar în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum.

Sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate (figurează mai mulți la aceeași adresă). În această situație, ei trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care spun câți locuiesc efectiv la punctul de consum.

Poșta distribuie declarațiile pentru toate acesti situații identificate la momentul întocmirii listelor cu beneficiari și să le preia în maxim 3 zile, pentru ca apoi să se recalculeze media veniturilor și să se actualizeze listele.

Ancheta socială și în ce situație este necesară

Pot fi situații în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo (dar figurează așa în acte) şi nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu.

În acest caz, potențialul beneficiar poate să solicite o anchetă socială la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

 

×
Subiecte în articol: card energie