x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carnea de porc se scumpește. Cât va costa kilogramul înainte de Crăciun

Carnea de porc se scumpește. Cât va costa kilogramul înainte de Crăciun

de Redacția Jurnalul    |    07 Noi 2023   •   13:00
Carnea de porc se scumpește. Cât va costa kilogramul înainte de Crăciun

Prețul cărnii de porc a început să crească deși mai sunt aproape două luni până la Ignat.

Crescătorii din Banatul Montan l-au majorat deja, ajungând la 25 lei lei/kg, față de 15-20 lei/kg în 2022. Porcul viu se vinde cu 15 lei/kg, comparativ cu 12 lei/kg anul trecut. Totodată, o pereche de purcei, cu vârsta de 2 luni, se vinde cu 600 de lei. În condițiile în care o scroafă fată minim 12 purcei, venitul este bun pentru comercianți.

Mulț săteni cresc porci îmn gospodărie, mai ales că în acest an s-au făcut porumbul, dovlecii și trifoiul. Cei de la munte au mai puține cereale și cumpără astfel grâu, orz și tărâțe.

Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alții, cresc cu doi, trei în plus, porci pe care îi vor vinde înaintea Crăciunului.

Pentru a le fi mai ușor, unii își aleg porcul, plătesc un acont, iar restul banilor îi vor da când taie porcul.

Oamenii sunt speriați însă de apariția cazurilor de pestă porcină în Banatul Montan. Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu județul Timiș.

Pentru a preveni problemele, sătenii respectă normele de prevenție. Accesul în zona cocinilor se face doar cu cizme ce se folosesc doar pentru această activitate. ÎPorcii primesc doar apă fiartă și răcită, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: carne porc craciun sumpiri