x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carnea şi produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august

Carnea şi produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august

de Elena Stan    |    20 Mar 2014   •   20:44
Carnea şi produsele din carne ar putea avea TVA de 9% din luna august
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Evaziunea fiscală din acest domeniu este de 40% din piaţă, ajungând la 1,5 miliarde de euro
Scădere TVA la carne şi la produsele din carne ar putea fi aplicată din august, după discutarea măsurii cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat Liviu Harbuz, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. “Pregătim scăderea TVA la carne şi produse din carne, dar şi la legume-fructe şi ulterior la lapte şi produse din lapte. Calendarul presupune ca în august să începem pentru carne şi produse din carne”, a spus Liviu Harbuz, potrivit Agerpres. Măsura depinde în mare parte de rezultatele înregistrate de autorităţi în domeniul panificaţiei, unde cota redusă de TVA, de la 24% la 9%, a fost introdusă în septembrie 2013. “La produsele de panificaţie a funcţionat foarte bine (n.r. ­ cota redusă la 9%). Sperăm ca şi la carne şi produse din carne să avem acelaşi succes”, a declarat Liviu Harbuz.

Fructe şi legume sau carne?
Deşi, anul trecut, după reducerea TVA la pâine la 9%, autorităţile au anunţat extinderea acestei măsuri în primul rând la carne şi produse din carne, ulterior tot mai multe voci au susţinut o reducere a TVA la legume şi fructe şi la produsele bio. Deoarece anunţul a nemulţumit asociaţiile din domeniul cărnii, acestea au anunţat recent că vor demara o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne. “Sperăm să informăm opinia publică despre impactul acestei măsuri. Vom trece chiar la manifestări în faţa Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influenţează consumul şi industria, care este influenţa asupra bugetului şi la raft. Campania se va derula până în luna septembrie, practic între alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale”, a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare. Măsura ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.

Există mai multe proiecte de reducere a TVA
Ideea aplicării unei cote de TVA redusă la carne şi produse din carne a generat un război politic pentru paternitate, fapt care ar putea avea consecinţe negative, a explicat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
“Este un război politic pe paternitatea ideii (cota de TVA redusă la carne şi produse din carne ­ n.r.), ceea ce pe mine nu mă interesează. La ora actuală sunt în negocieri avansate cu Ministerul Agriculturii, deci cu domnul Daniel Constantin. Văd că brusc şi dintr-o dată apar şi alte partide politice, am înţeles încă vreo două-trei, care militează şi au proiecte de scăderea a TVA. Copilul cu multe moaşe moare. Dacă fiecare are un proiect separat, şi nici unul dintre ei nu a discutat cu noi, s-ar putea să nu iasă niciun proiect, ci să fie doar o luptă politică”, a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat că discuţiile cu Ministerul Agriculturii durează de peste 6 luni şi că sunt avansate.

×